NAJK en LNV denken samen na over invulling bedrijfsovernamefonds

    Bedrijfsovername van agrarische familiebedrijven is een zorgpunt van het kabinet. In het regeerakkoord werd dit bevestigd met het plan voor een bedrijfsovernamefonds voor jonge boeren en tuinders, ter waarde van 75 miljoen euro. De invulling hiervan ligt helemaal open. NAJK en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn daarom samen het land in gegaan om bij de jonge boeren en tuinders te peilen welke ideeën zij hierover hebben. De inventarisatieronde leverde goede gesprekken en relevante informatie op.

    Essentieel bij een proces van bedrijfsovername is een goede samenwerking tussen opvolgers, overdragers en overige betrokken partijen zoals familieleden. De financiële mogelijkheden zijn daarna van groot belang. Het sociale aspect van bedrijfsovername wordt niet altijd als eerst benoemd. Dit is wel een essentieel aspect van bedrijfsovername. Het NAJK vindt daarom dat 20% van het budget naar ondersteuning en begeleiding moet en 80% naar financiering.

    Jonge boeren en tuinders stelden vast dat het opdelen van de 75 miljoen over alle bedrijfsovernames geen zoden aan de dijk zet bij overnames van bedrijven met een waarde van circa 3 miljoen. Financiële ontlasting is dan vooral te zoeken in het mogelijk maken van de financiering. Voor bedrijfsovernames en -starters waarbij eigen vermogen een probleem is, ziet NAJK graag dat er vanuit het fonds extra financieringen beschikbaar gesteld worden. In de gevallen dat de toegenomen financieringslasten het probleem zijn, ziet het NAJK graag lagere rentelasten, meer flexibiliteit in aflossingen en een herinvoeren van het fiscale voordeel op familieleningen: voorheen de Tante Agaathregeling.

    De verwachting is dat in de tweede helft van 2018 de maatregelen al ingezet worden. Zoals het er nu naar uitziet gaat het bedrijfsovernamefonds zich richten op:

    • Jonge agrarische ondernemers klaarstomen voor hun toekomst.
    • Overname van het bedrijf mogelijk maken met als resultaat een jongere innovatieve, duurzamere land- en tuinbouw in Nederland.
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties