In Noord-Amerika verspreidt een ziekte zich snel onder beuken, waarna jonge bomen binnen enkele jaren afsterven. Wetenschappelijk onderzoekers tasten nog in het duister over de veroorzaker.
De onderzoekers van Ohio State University hebben het nog onbekende verschijnsel voorlopig beukenbladziekte genoemd, meldt The Scientist, omdat de ziekte zich openbaart in de heldergroene bladeren.
Tussen de nerven ontstaan donkergroene banen, waarna de bladeren dik en leerachtig worden en verkreukelen. Knoppen lopen vervolgens niet meer uit.
Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om te zeggen hoe dodelijk de ziekte is voor volwassen beuken, maar jonge beuken kunnen al binnen drie jaar na de eerste symptomen afsterven.
Verspreid in Ohio, Pennsylvania, New York en Ontario
De ziekte was in 2012 voor het eerst ontdekt in een park in Ohio, in Amerikaanse beuken (Fagus grandifolia). Intussen heeft de ziekte zich verspreid naar delen van de Amerikaanse staten Ohio, Pennsylvania, New York en de Canadese provincie Ontario. Gezien de snelle verspreiding denken de onderzoekers dat een micro-organisme de veroorzaker is. Verder onderzoek moet uitwijzen of het dan een schimmel, bacterie, fytoplasma of virus is.
Ook symptomen gezien op Fagus sylvatica
Volgens de onderzoekers vormt de ziekte een bedreiging voor alle beuken wereldwijd, omdat ze ook symptomen hebben gezien op boomkwekerijen in Ohio met Europese beuk (F. sylvatica) en Oosterse beuk (F. orientalis).
Foto: Carrie Ewing/Ohio State University