Door klimaatverandering moet je in Europese bossen niet alleen lokale zaailingen gebruiken, maar genetisch verschillende herkomsten. Dat stelt Koen Kramer van Wageningen University.
Donderdag 8 oktober geeft Kramer zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Kwantitatieve bosgenetica. Volgens hem behouden bossen hun functionaliteit bij klimaatverandering, zolang er maar een genetische diversiteit van bomen staat.
Als beheerders alleen maar lokale herkomsten willen gebruiken, weten ze volgens Kramer waarschijnlijk niet zeker of de bosaanplant bestand is tegen gevolgen van klimaatverandering. Kramer vindt het ook niet verstandig om beukenzaad uit bijvoorbeeld Roemenië te halen, want dan zijn er evengoed problemen te verwachten.
„Je moet bedenken naar welk klimaat het bos toegaat en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn. Daar moet je je genetisch materiaal op aanpassen en zorgen voor voldoende genetische diversiteit”, aldus Kramer. „Anders breng je het bos en jezelf in de problemen.”
Kramer pleit verder voor een betere registratie van herkomsten van genetisch materiaal. Wageningen University start nu met fingerprinting bij bomen: op basis van DNA-merkers is de herkomst van die bomen aan te tonen. Doel is een databestand van herkomsten die bijvoorbeeld bestand zijn tegen ziekten, droogte, enzovoort.
De hoogleraar licht zijn pleidooi voor genetische variatie ook toe in onderstaand filmpje.