Het aantal voedselbossen neemt snel toe. Maar hoe presteren die voedselbossen nou eigenlijk? Om dit te meten is het project ’Meet je voedselbosoogst’ van start gegaan.
Projectleider Marieke Karssen van The Plant leidt mij rond in voedselbos ’Lekker Landgoed’ in Utrecht. Brandnetels en distels staan tot heuphoogte en daartussen staan hier en daar sprieterige fruitboompjes en bessenstruiken. Het voedselbos in werkelijkheid lijkt maar schril af te steken bij het Hof van Eden-achtige beeld van een bos vol heerlijkheden. Al snel wordt duidelijk dat voedselbossen, zeker beginnende voedselbossen, best wat uitleg vergen om het voor een buitenstaander begrijpelijk te maken.
Karssen: „Voedselbossen maken gebruik van natuurlijke processen waaronder successie. Pioniers als de distels maken met hun penwortels de grond los en doorwortelbaar voor andere gewassen. Het bladgroen van de ’onkruiden’ die er nu groeien, is nodig voor de opbouw van een gezonde bodem en om het bodemleven te voeden. Vaak lijkt het alsof er de eerste jaren niks gebeurt. Maar in de bodem gebeurt al heel veel. De productiviteit komt later pas op gang, maar die ontwikkelt zich dan wel steeds sneller. Hoe ouder het bos, hoe productiever.”
Veelbelovend
Het ’verhaal’ achter voedselbossen is veelbelovend. Als de helft van wat er over voedselbossen gezegd en geschreven wordt klopt, dan is het al bijna te mooi om waar te zijn. Geen wonder dus dat ze volop in de belangstelling staan. Er lopen verschillende onderzoeken naar de effecten en opbrengsten van voedselbossen. Nieuw is ’Meet je voedselbosoogst’, een project van The Plant, Wageningen University & Research, Communicatiebureau De Lynx, foodforest Ketelbroek en landgoed Welna.
Artikel
Meer weten over dit citizen science project? Klik op deze link (met inlog) en lees hoe het onderzoek tot stand gekomen is en hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal gemeten wordt.