Per saldo leidt het veranderende klimaat tot meer werk voor boomkwekers. Dat blijkt uit een uitputtende analyse van deskundige Erno Bouma over het effect van klimaatverandering op de teelt.
Bouma bombardeerde de aanwezigen op de Boomkwekersdag in Echteld dinsdag 20 december met cijfers die aantonen dat er iets verandert in het klimaat. „Zelf was ik klimaatscepticus, maar ik ben om en geloof nu toch ook dat er wel degelijk iets aan de hand is”, erkende Bouma van het Agrometeorologisch adviesbureau.
Veranderingen
Kort samengevat zijn de conclusies dat het in de zomers warmer en droger wordt terwijl de winters natter lijken te worden. Ook de zonnestraling neemt toe. De gemiddelde temperatuur stijgt geleidelijk. Buien zullen heftiger kunnen zijn, hagelbuien komen vaker voor. Het gehalte CO2 neemt ook toe wat leidt tot meer gewasgroei en dikker blad, nog eens versterkt doordat de groeiperiode langer wordt.
Gevolgen
Dat heeft zo allemaal zijn effecten voor de teelt en de effectiviteit van teelthandelingen zoals het uitvoeren van bespuitingen, beredeneerde Bouma. Als voorbeeld nam hij de teelt van de eik en de effecten van de klimaatverandering op onkruid, ziekten en plagen. Voor vrijwel alle bekende ziekten en plagen verwacht Bouma dat kwekers er meer last van zullen krijgen. En dat terwijl het bestrijden onder de veranderde omstandigheden veelal lastiger wordt. In de praktijk betekent dat meer gewashandelingen of bespuitingen om de planten gezond te houden.