Martin van Gogh: ’Glastuinbouw dreigt achterop te raken’

    De Nederlandse glastuinbouw weer op nummer 1 van de wereld. Dat is het doel van het Innovatiepact waartoe Martin van Gogh, directeur van Batenburg Techniek en Hoogendoorn, in 2018 het initiatief nam. „Te veel partijen werkten los van elkaar aan de toekomst. Ik zie nu meer samenwerking, ook met partijen buiten de tuinbouw.”

    Welk land staat nu op nummer 1?
    „Misschien moet ik het anders uitdrukken: de Nederlands glastuinbouw is niet meer nummer 1 op alle gebieden. Als je kijkt naar robotisering in de tuinbouw, dan komt veel techniek uit landen als Japan, Canada, Verenigde Staten en Israël. Ook onze positie in de veredeling komt onder druk te staan. De uitvinders van CRISPR-Cas hebben de Nobelprijs gewonnen, maar in de EU is deze techniek nog niet toegestaan. In de rest van de wereld wel. Ook hier dreigen we achterop te raken.”

    Wat kan het Innovatiepact betekenen?
    „Er zijn misschien wel twintig platforms die zich bezighouden met de toekomst van de glastuinbouw. Het Innovatiepact moet ervoor zorgen dat deze platforms samenwerken. In 2030 leeft het grootste deel van de wereldbevolking in steden. De glastuinbouw kan die steden voorzien van een groene omgeving en van gezond voedsel dat lokaal is geproduceerd. De tuinbouwtechnische bedrijven exporteren kassen, zodat overal ter wereld local for local productie mogelijk is.”

    Hoe ziet Martin van Gogh de ontwikkeling van local for local? En waarom heeft het Innovatiepact cybersecurity zo hoog op de agenda staan? Lees het deze week in Bloemisterij 46 of nu meteen in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties