Manifesten brengen prioriteiten glastuinbouw onder aandacht van politiek

    Glastuinbouw Nederland heeft voor de hoofdthema’s manifesten samengesteld. Doel is de belangrijkste aandachtspunten en knelpunten van de sector gericht onder de aandacht te brengen van de politiek.

    De manifesten arbeid, energie, plantgezondheid en water & omgeving dienen vooral als basisdocument voor de gesprekken met (nieuwe) Kamerleden en – later dit jaar – de nieuwe ministers op de relevante departementen. Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen gestart om actief werkbezoeken te organiseren voor de leden van de Tweede Kamer die wellicht minder bekend zijn met de glastuinbouw.

    Manifesten zijn belangrijke Instrumenten om jezelf op de kaart te zetten, aldus Adri Bom-Lemstra de kersverse nieuwe voorzitter van de ondernemersorganisatie. „Een nieuw kabinet kan je jaren achterop helpen of een steun in de rug zijn. Het doet er toe wat zij in een nieuw regeerakkoord zet.”

    Adri Bom-Lemstra, vanaf 1 mei de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

    Hoe staat de glastuinbouw in Den Haag op de kaart? 

    „Nooit goed genoeg. Bij het landbouwministerie wordt de agenda nu vooral bepaald door de problematiek in de landbouwsector en daardoor staan de belangen van de glastuinbouw niet voldoende op de agenda. Dat is aan de ene kant een compliment omdat het een sector is die zelf heel veel kan regelen. Aan de andere kant een handicap als je iets komt vragen. Het is goed dat de sector geen probleemdossier is en dus niet bovenaan de lijst met problemen. Echter, ook niet bovenaan de lijst met kansen. En dat is een gemis.” 

    Hoe ga je dit tackelen? 

    „Gelukkig heb ik goed netwerk bij de diverse ministeries vanuit mijn vorige functies. Vooral ook met medewerkers. Erg belangrijk, bewindslieden komen en gaan immers. En waar ik mijn netwerk nog niet heb, ga ik zorgen dat ik die krijg. Bij het landbouwministerie hebben we wel al snel een luisterend oor. Dat is veel minder aan de orde bij andere departementen. Daar moet je nog van verder komen, wat betreft infrastructuur en waterstaat of belastingwetgeving bijvoorbeeld.” 

    Heeft de glastuinbouw nog wat in de melk te brokkelen, gezien het verloop van de ODE-discussie? Staat verdere versnippering van politiek klimaat een goede lobby in de weg? Welke nieuwe coalitie zou het beste zijn voor de glastuinbouw? Lees het volledige interview met Adri Bom-Lemstra in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 17. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties