De boomkwekerij-, bloemisterij- en bloembollensector vrezen dat de heretikettering van alle gewasbeschermingsmiddelen de geïntegreerde teelt in gevaar brengt, aldus LTO Nederland. NVWA, LTO en de toelatingshouders voeren deze maand een impactanalyse uit om te kijken of die zorg terecht is.
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is bezig met de heretikettering van alle gewasbescherminsmiddelen. Hierbij wordt het oude Wettelijke Gebruiksvoorschift (WG) en de gebruiksaanwijzingen (GA) vervangen in een gestandaardiseerd WG. De heretikettering van de herbiciden is nu afgerond. De middelen met het nieuwe WG worden vanaf 1 juli 2014 verkocht. De flessen met oude etiketten mogen worden opgebruikt tot 1 juli 2015.
Met de heretikettering zijn de lage doseringssystemen komen te vervallen en ook geldt er voor alle middelen een restrictie op het aantal gebruikstoepassingen. De sierteeltsector is bang dat dergelijke aanpassingen bij de insecticiden en fungiciden de geïntegreerde teelt in de verdrukking brengt. De impactanalyse moet duidelijk maken of dat terecht is en zorgt tevens voor onderbouwing. LTO Nederland wil vervolgens met overheid en toelatingshouders in overleg voor oplossingen. Het uitgangspunt van LTO daarbij is dat de geïntegreerde teelt ook in kleine teelten mogelijk blijft.
Ondertussen pleit de organisatie bij de toelatingshouders om de lage doseringssystemen weer in op het etiket op te nemen. Zij moeten hiervoor de noodzakelijke onderbouwing bij het Ctgb indienen.
Momenteel is het Ctgb bezig met de heretikettering van de insecticide, daarna volgen de fungiciden.