Voor de tuinbouw werkt de overgangsregeling voor de transitievergoeding die minister Asscher van Sociale Zaken voorstelt niet, voorspelt LTO Nederland. Kwekers zullen arbeidsovereenkomsten met seizoenkrachten niet verlengen, verwacht de brancheorganisatie.
De overgangsregeling houdt in dat de duur waarover arbeidsverleden wordt opgebouwd sterk wordt bekort. En een kweker hoeft niet direct een transitievergoeding te betalen als hij voornemens is de kracht binnen zes maanden opnieuw in te schakelen. Daar moet dan wel een garantie voor worden gegeven.
Hoge bedragen
„Werkgevers blijven opgezadeld met een enigszins gematigde transitievergoeding. Die kan echter nog steeds oplopen tot bedragen in de orde van €30.000 tot €100.000 als ze dit jaar opnieuw een contract aangaan met medewerkers die ook in de voorgaande seizoenen bij hen werkzaam waren”, reageert LTO Nederland.
Ook naar de toekomst toe biedt het voorstel volgens LTO Nederland weinig of geen soelaas voor de langere seizoensovereenkomsten. De regel is dat na twee tijdelijke dienstverbanden het derde contract er een is voor onbepaalde tijd wanneer de contracten elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden opvolgen.
Ontslagvergunning nodig
Voor de veelvoorkomende seizoencontracten van acht tot negen maanden betekent dit dus dat het derde contract ook voor onbepaalde tijd is. Dat kan aan het eind van het seizoen niet anders dan met een ontslagvergunning ontbonden worden. LTO Nederland stelt vast dat werkgevers in de praktijk het derde contract zullen mijden.
Bron: Vakblad voor de Bloemisterij