Boeren en tuinders zoeken naar nieuwe vormen om hun bedrijven te financieren. Dat is nodig nu de banken voorzichtiger zijn met het uitlenen van geld. Ondertussen groeit het vreemd vermogen dat is gestoken in boeren en tuindersbedrijven gestaag.
Dat signaleert het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in het maandag 23 juni gepubliceerde Landbouw Economisch Bericht.
Door ontwikkelingen als schaalvergroting en het voldoen aan maatschappelijke eisen rond duurzame productie, is het vreemd vermogen dat is gestoken in agrarische bedrijven de afgelopen jaren snel gegroeid en zal dat naar verwachting blijven doen. Dat banken voorzichtig geld uitlenen, vormt daar in potentie een rem op. „Daar maak ik mij wel zorgen over”, bekende Laan van Staalduinen, directeur van het LEI, in een toelichting op de ontwikkeling. Als dit jarenlang zo voortgaat, sluit zij niet uit dat het gebrek aan kapitaal de positie van de sector kan aantasten.
Alternatieven
De geldhonger van agrarische bedrijven leidt tot een zoektocht naar nieuwe bronnen van geld. Het LEI ziet crowdfunding toegepast worden, bijvoorbeeld in de productie van biologische groente. Dat biedt kansen in niches van de markt.
Grootschaliger toepassing verdient misschien het fenomeen kredietunie. Dit zijn vrijwillige samenwerkingsverbanden tussen ondernemers die elkaar aan geld en kennis helpen. Voor en door ondernemers. Een nieuwe vorm van coöperatie die in de VS populair is in het midden- en kleinbedrijf, signaleert het LEI. Het lijkt op hoe ooit de Rabobank is begonnen. Kredietunies zijn er in Nederland nog niet.