Kwekerscafé Lottum: Veel kansen, maar veranderingen nodig

Voor de boomkwekerij in de toekomst liggen er veel kansen, zo kwam donderdagavond naar voren in het jaarlijkse Kwekerscafé van Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas. Maar om die kansen te kunnen verzilveren, zijn er toch wel veranderingen noodzakelijk.

„Het is hartstikke goed nieuws dat er veel kansen liggen”, zei Rick Dijkshoorn (Rabobank) in het Kwekerscafé dat plaatsvond in Lottum. „Er is veel vraag naar vergroening.” Afnemers worden wel groter. „Dat vraagt om meer samenwerking.”

Samenwerken is ook volgens Frans van Wanrooy (ABAB) noodzakelijk als je in de toekomst zou stoppen met een bedrijf. „Want de handel ruikt dat gewoon.” Hij adviseerde kwekers hoe dan ook om goede prijzen te vragen voor producten. „Menigeen vraagt onvoldoende.”

Vluchtelingen als toekomstige medewerkers?

Om nieuw personeel te kunnen krijgen, stelde Marlies Custers (gemeente Horst aan de Maas) statushouders voor: vluchtelingen die, tegelijk met inburgeren, willen werken op een kwekerij. „Als er toekomstige medewerkers bij zitten, zijn zij hartstikke blij en wij ook.”

De toekomstige kwekerij krijgt wel, nog meer dan nu, te maken met de kunststofproblematiek, stelden Rob Verkoelen en Marc Swinkels (Vitelia Agrocultuur). „Biopotten zijn een uitdaging, maar die staan nog in de kinderschoenen.”

Lees meer hierover in het komende vakblad (De Boomkwekerij 25).

Het was het tiende en laatste Kwekerscafé dat georganiseerd en geleid werd door Leo van de Laak (Van de Laak Training & Coaching).

Studieclubvoorzitter René Coonen (links) bedankte Leo van de Laak na afloop van het Kwekerscafé voor al zijn inspanningen voor Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas.

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties