‘Kweken zonder neonicotinoïden is mogelijk’

Kweken zonder neonicotinoïden is mogelijk. Zowel voor biologische als gangbare kwekers. Daar is rozenkweker Hans van Hage heilig van overtuigd. „Maar het vereist wel een andere kijk op gewasbescherming.”

Rozenkwekerij De Bierkreek kweekt Skal-gecertificeerde rozen. Uiteraard worden in de teelt geen neonicotinoïden ingezet. Maar dat is volgens kweker Hans van Hage niet alleen voorbehouden aan de biologische teelt. Enkele jaren geleden heeft de kwekerij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van kweken zonder neonicotinoïden voor gangbare kwekers, waaruit bleek dat het goed mogelijk is.

„Kwekers moeten echter stoppen met de conventionele manier van denken in plagen en ziektebestrijding. Iedere plaag wordt benaderd als een op zichzelf staand probleem, waar vervolgens actie op wordt ondernomen. Maar als je één insect bestrijdt, heeft dat impact op veel meer dan alleen dat insect. Ieder insect is een ecosysteem op zich. Het insect eet, maar is ook voedsel voor andere dieren. Grijp je chemisch in, dan heeft dat niet alleen invloed op je plaag, maar ook op zijn natuurlijke bestrijders. Een gegeven dat niet onbekend is. Waar echter vaak geen rekening mee wordt gehouden, is dat die bestrijders dan ook later in het proces hun werk niet kunnen doen. Veel bestrijders hebben namelijk niet specifiek één plaaginsect als prooi.”

De start
Op de kwekerij worden de rozen volvelds gekweekt. De geplante rozen worden in de zomer geoculeerd en het jaar erop worden ze in het najaar gerooid. Een deel van deze geoculeerde rozen wordt verkocht, maar de meerderheid wordt op de kwekerij zelf opgepot en doorgekweekt voor verkoop op pot. „Onze teelt wijkt daarin niet af van de gangbare teelt”, aldus Van Hage. Het verschil wordt gevormd door de ziekte en onkruidbestrijding, maar niet uitsluitend. „Het verschil begint bij de sortimentskeuze. Wij hebben de zogenaamde lijst van 84, waar overigens momenteel 115 soorten rozen op staan.” De lijst hebben ze bij De Bierkreek samengesteld en bestaat uit sterke rozen die in de tuin gezond blijven. „Voorheen kweekten we meer dan 1.000 soorten. Maar een groot deel van het rozensortiment is helemaal niet sterk en gezond, waardoor je allerhande kunstgrepen uit moet halen om de plant te kunnen kweken, waarna ze vervolgens bij de consument in de tuin alsnog ziek worden, omdat de consument al deze kunstgrepen niet toepast.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties