Kun je flexibel gorilla glas van een mobieltje ook voor kassen gebruiken?

    Het is ultradun, supersterk en flexibel. Je kunt het in allerlei vormen buigen en er nanocoatings aan toevoegen zodat het isolerend blijft, maar meer licht doorlaat. We hebben het over gorilla glas voor mobiele telefoons of Leoflex van Asahi. Kun je dit soort gehard glas ook gebruiken om een kas mee te beglazen? Onderzoekers van WUR Glastuinbouw zochten het uit.

    Foto: Shutterstock

    Terwijl standaard gehard glas een thermisch proces doorloopt, gaat het bij flexibel dun glas om een chemisch proces, waardoor het glas veel sterker wordt. Daardoor ontstaat de mogelijkheid het dunner te maken en te buigen. Door het toevoegen van nanocoatings kun je de reflectie verminderen en de lichttransmissie verhogen. Zo kun je meerlaagse kasdekken maken met als resultaat een hogere lichttransmissie dan de nu beschikbare meerlaagse polycarbonaat kanaalplaten (PC), maar ook een hogere transmissie dan het nu gebruikte dubbel isolatieglas.

    De studie laat zien dat dit bij een kas met Phalaenopsis-teelt tot 20% additionele energiebesparing gebaseerd op warmte leidt. Dunne glazen zijn bijzonder sterk en kunnen ook in gebogen vorm worden toegepast. Hierdoor worden nieuwe kasdekvormen met glas mogelijk. Vooral het lage gewicht biedt hier voordelen. De onderzoekers hebben hiervoor belangrijke mechanische aspecten en bottlenecks in kaart gebracht.

    Duur en te weinig geschikte afmetingen
    In hun conclusies stellen de onderzoekers dat dunne glazen mogelijk in de toekomst beschikbaar komen voor kassen, aangezien de eisen aan dunne glazen vergelijkbaar zijn voor de toepassing in een kas met die voor de toepassing in gebouwen (kosten, isolatie en afmetingen). Wat een doorbraak voorlopig tegenhoudt, zijn de hoge prijzen van de glazen en het beperkte aantal beschikbare afmetingen. Zodra de prijzen echter zakken en er meer afmetingen komen, kan er gewerkt worden aan een meer gedetailleerde uitwerking van nieuwe kasdekconstructies. Toepassing van meerlaagse glazen in een kasdek zullen volgens de onderzoekers in de toekomst haalbaarder zijn dan enkellaagse glazen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties