Koepelorganisatie voor de groenbranche ELCA start een Europees platform voor stedelijke vergroening. Doel van dit platform is om kennis en vaardigheden te vergroten die nodig zijn om te zorgen voor biodiversiteit, klimaataanpassingen en welzijn in de stedelijke groene leefomgeving. Daarnaast wordt de expertise van groenprofessionals in Europa vergroot.
Samen met partners in Denemarken, Finland, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Nederland gaat ELCA aan dit Europese platform bouwen. Onderwijsinstellingen in de betreffende landen werken nauw samen met zakelijke partners en overheden om het onderwijs af te stemmen op regionale behoeftes.
Krachten bundelen
Per regio zijn de uitdagingen, expertises en klimaatkenmerken verschillend. Door krachten te bundelen en praktijkervaring te delen, kunnen Europese regio’s van elkaar leren. Denk aan daktuinen en groene gevels, opvang van fijnstof door de aanplant van specifieke bomen en struiken, de aanleg van voedselbossen, en groene oplossingen om zware regenval of juist langdurige droogte op te vangen.
Onderwijscentrum voor geveltuinen
Zes hogescholen in Europa gaan lesgeven over vergroening van het stedelijk gebied. Aan deze instellingen wordt innovatief en aantrekkelijk onderwijs verzorgd over biodiversiteit, klimaataanpassing en welzijn in de groene stedelijke leefomgeving. Daarnaast kunnen mbo-docenten en groenprofessionals zich laten bijscholen in de meest recente ontwikkelingen. Zo komt er een speciaal onderwijs- en ervaringscentrum voor geveltuinen. Al het onderwijs wordt zowel fysiek als online aangeboden aan studenten en professionals.
Coördinerende organisatie
Het Wellantcollege, de grootste Europese onderwijsinstelling op het gebied van (voorbereidend) beroepsonderwijs voor voeding, klimaat en welzijn van mens en dier, is de coördinerende organisatie van dit project en tevens aanvrager van de subsidie. Het Wellantcollege heeft 13.000 studenten en 1.425 medewerkers op 23 vmbo-scholen en 11 mbo-opleidingen in de randstad.
Daarnaast biedt het Wellantcollege professionele cursussen en trainingen aan ruim 1.000 professionals, vanuit het programma ‘Je leven lang leren’, met 5 centra voor topopleidingen, die gelieerd zijn aan mbo-scholen. In andere landen doen gelijkwaardige partners mee, zoals onderwijsinstellingen voor het groene werkveld, overheden en de bedrijfswereld.
Subsidieprogramma Erasmus+
Het vierjarige project wordt gefinancierd vanuit het Europese subsidieprogramma Erasmus+. Het European Platform for Urban Greening is een van zeven Centres of Vocational Excellence die zijn geselecteerd door de EU. In totaal zijner 55 aanvragen ingediend bij het fonds.