Klimaatakkoord: ’Prachtige plannen, maar ministeries moeten wel investeren in goed uitgangsmateriaal’

Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers reageert sceptisch op het Klimaatakkoord, waarin staat dat meer aanplant van bomen voor meer CO2-vastlegging moet zorgen.

De voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten constateert dat de overheid wel vaker zulke plannen heeft. „Het zijn telkens prachtige plannen, maar er komt tot nu toe bar weinig van terecht”, zegt Raaijmakers.

Hij verwijst onder andere naar het eerder gelanceerde Actieplan Bos en Hout. Hiervoor was berekend dat 100.000 ha nieuw bos 4,5 miljoen ton CO2-vastlegging zou opleveren. Door klimaatslim beheer en meer toepassing van hout is nog meer CO2 vast te leggen.

De sleutel tot meer aanplant ligt wel bij de ministeries EZK (Economische Zaken en Klimaat) en LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), stelt Raaijmakers. Dat ministerie moet volgens hem investeren in kwalitatief en genetisch goed uitgangsmateriaal. „Dat materiaal is nodig, en dat kan onze sector kweken en leveren. Maar zodra LTO op het ministerie zegt dat er geld nodig is voor zaadgaarden en de genenbank, kan er geen geld beschikbaar komen ’omdat we moeten bezuinigen’.”

Tweede Green Deal nog niet ondertekend

EZK en LNV zijn belangrijke partijen in de nieuwe Green Deal ’Geschikt plantmateriaal voor een klimaatbestendig bos, natuur en landschap’. Die zou in maart worden ondertekend, maar dat is nog niet gebeurd. „Omdat partijen te veel vasthouden aan een oud verdienmodel”, meent Raaijmakers.

Met het Klimaatakkoord is volgens de boomkwekersvoorman een dubbel verdienmodel mogelijk. „Enerzijds behaal je met meer bomen je klimaatdoelstellingen, anderzijds kun je met Nederlands hout zelfvoorzienend worden: weg van tropisch hout. Kijk eens bijvoorbeeld naar Scandinavische landen: daar gebruikt de bouw vooral hout, hier is het steen en beton.”

Hoe meer bos voor houtproductie in Nederland, des te meer CO2-vastlegging: gedurende 20-30 jaar dat de bomen groeien. „Gebruik je het hout vervolgens voor de bouw, dan heb je nog langer CO2-vastlegging.”

Foto: Arno Engels

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sven de Vries
Sven de Vries
6 jaren geleden

Helemaal mee eens; hout (zeker hout van goede kwaliteit!) is groeiend goud, want het legt tijdens de groei CO2 vast, dat vervolgens langdurig vast blijft liggen als je dat hout een duurzame bestemming geeft, zoals in de bouw of voor meubels!