Brenda Horstra opende vrijdag 30 april de eerste keverbank in de Nederlandse sierteeltsector. De aanleg wordt gestimuleerd vanuit de provincie Zeeland.
Keverbanken zijn verhogingen in het landschap die een kweker of boer zelf aanlegt. Op de iets hoger, en dus droger en warmer gelegen plaats worden kruiden en grassen ingezaaid en een enkele struik geplant. Deze dienen als schuilgelegenheid en voedsel voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. De zogenaamde keverbanken bevorderen de biodiversiteit, waardoor ook natuurlijke vijanden op de kwekerij aanwezig zijn.
„De tuinbranche stimuleert meer aanleg van groen in Nederland, bij voorkeur met inheemse soorten. We ervaren dat consumenten er steeds meer oog voor hebben én er naar vragen. We hopen dan ook met De Bierkreek dat hun voorbeeld meer navolging krijgt”, zegt Horstra.
Stimulans
De keverbank waaide als fenomeen over uit Engeland. Tot op heden is het mondjesmaat toegepast in enkele landbouwgebieden in Duitsland, België en Nederland, waaronder een aantal in Zeeland en Brabant. In navolging van het INTERREG project ‘Partridge’, ondersteunt provincie Zeeland de aanleg van keverbanken in Zeeland, waarbij de uitvoering wordt begeleid door Landschapsbeheer Zeeland en Poldernatuur Zeeland.