Tijdens het debat van de Tweede Kamer over de nota ’Gezonde groei, duurzame oogst’, bleek dat de partijen sterk verdeeld zijn. Een deel vindt dat de nota teveel tijd neemt om haar doel te halen, een ander deel meent dat het plan juist te ambitieus is.
Met name CDA en VVD pleiten voor een gestager proces die aansluit bij de wensen van Europa, zonder aanvullende eisen om de concurrentiepositie zuiver te houden. GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie pleiten juist voor een snellere aanpak om de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen sneller terug te dringen.
Biologische aanpak
Een van de weinige punten waar alle partijen het wel over eens zijn, is dat een biologische aanpak van ziekten en plagen positief is. Dat leverde wel de discussie op hoe Staatssecretaris Dijksma ervoor gaat zorgen dat de laag-risicomiddelen en middelen van biologische oorsprong beschikbaar blijven of komen. Dijksma: „Deze middelen die op onze Rub-lijst staan blijven gehandhaafd tot de EU met een alternatief komt.” Dijksma verwacht dat de oplossing vanuit Brussel nog wel even op zich laat wachten.
24 moties
Andere discussiepunten waren glyfosaat op verharding en voor particulieren, het actieplan, het gewasbeschermingsplan en de werkwijze van het Ctgb. De onenigheid resulteerde in 24 moties die werden ingediend voor aanpassingen aan de nota. De Kamer stemt donderdagmiddag over de ingediende moties.