Het kabinet wil zorgen voor regelgeving die ondernemers vooruit helpt in plaats van in de weg zit. Dat is het centrale thema van de plannen van het ministerie van Economische Zaken, waaronder de land- en tuinbouw.
In de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen zegt het kabinet te willen zorgen voor een stabiel investerings- en vestigingsklimaat. Zodat ondernemers goed door kunnen werken.
In 2017 komt de regering in dat kader met een gemoderniseerde garantiestelling, die vaker een oplossing moet kunnen bieden als gezonde bedrijven een tekort aan werkkapitaal hebben. De Garantieregeling Landbouw (GL) wordt vervangen door de regeling Borgstelling MKB Landbouwkredieten (BL). De uitvoering daarvan is voor banken en voor Rvo.nl eenvoudiger en goedkoper gemaakt. Het percentage waarvoor de rijksoverheid garant staat wordt wel verlaagd naar 70% (was 80%).
Volgens LTO Nederland is het niet zo positief als het kabinet het voorstelt. De organisatie is zelfs ontstemd over de nieuwe garantieregeling. LTO wijst op de hogere premie die ondernemers moeten betalen om van de garantie gebruik te kunnen maken. „Die beperkt de toegankelijkheid van de regeling in hoge mate, terwijl de regeling onmisbaar is om bancaire kredietverlening aan het mkb te stimuleren en te ondersteunen.”
LTO vindt het op dit punt jammer dat er geen ‘durfkapitaalregeling’ is gekomen. Die moet particulieren fiscaal voordeel gunnen als ze in ondernemingen investeren. Daaraan is grote behoefte, menen werkgeversorganisaties.
Innovatie
Een tweede kernpunt in de plannen van het kabinet is het steunen van innovatieve bedrijven, zeker als die duurzaam werken. Zo komt er vanaf 2017 extra budget voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO beschikbaar. De regeling focust ook komend jaar op het innovatief MKB dat wil doorgroeien. Hierover is LTO Nederland wel te spreken.
De regering wil graag bedrijven met innovaties helpen die naar de markt te brengen. In de praktijk blijkt het een knelpunt de marktintroductiefase van risicovolle grensverleggende innovaties te financieel overbruggen. Bedrijven moeten vaak grotere financiële risico’s dragen. Daardoor komt dit soort duurzame investeringen slechts beperkt van de grond. Een borgstelling door het Rijk stimuleert de investeringen op het vlak van verduurzaming en marktvernieuwing.
Vennootschapsbelasting
LTO Nederland juicht toe dat de vennootschapsbelasting wordt verlaagd door de eerste schijf van 20 procent tussen 2018 en 2021 stapsgewijs te verlengen van €200.000 naar €350.000. Dit is goed voor alle bedrijven en vergroot de investeringsruimte, meent de belangenbehartiger
.
Positief vindt LTO ook dat het kabinet dga’s in Nederland heeft verlost van het probleem dat ze geen dividend meer konden uitkeren vanwege hun pensioenverplichting op de eigen balans. Deze pensioenvoorziening kan worden afgekocht tegen een korting van 34,5%. Het afgekochte bedrag kan vervolgens weer worden teruggestort in de bv, zodat dga’s hierover geen box 3 heffing hoeven te betalen.