Zelfregulering is de beste oplossing om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. De eigen verantwoordelijkheid van leveranciers en afnemers is daarbij het uitgangspunt. Deze reactie heeft het kabinet naar de Europese Commissie gestuurd over dergelijke praktijken in de zogeheten food- en non-food toeleveringsketen.
Het gaat onder meer om problemen die zich voordoen in de land- en tuinbouw. Zo heeft LTO Nederland de overheid opgeroepen om actie te ondernemen tegen de oneerlijke handelspraktijken. Tot de gewraakte gedragingen horen allerlei onredelijk geachte voorwaarden (zoals een ongunstige prijs, hoge boetes) en eenzijdige wijziging van de afspraken.
De Europese Commissie heeft over het onderwerp ‘het Groenboek inzake oneerlijke handelszaken’ gepubliceerd. Het liefst heeft het kabinet dat het bedrijfsleven op Europees niveau zelf de situatie verbetert. Omdat dit niet zo snel gaat, wil de regering zelfregulering eerst op nationaal niveau bevorderen.
Het ministerie van Economische Zaken steunt daarom onder andere een proef waaraan brancheorganisaties van leveranciers en afnemers in de Nederlandse agrofood sector deelnemen. Het moet leiden tot een gedragscode, inclusief de manier waarop geschillen worden beslecht. Minister Kamp van het ministerie zal vóór 1 september de Tweede Kamer informeren over de vormgeving van deze pilot en begin 2014 over de resultaten.