Kaalslag in Le Roy-tuin Heerenveen

    De ecokathedraal in Heerenveen van kunstenaar Louis le Roy is begin maart rigoureus gesnoeid door gemeente Heerenveen. ,,Vierenvijftig jaar natuurlijk proces is in twee dagen vernield”, zegt bouwmeester Peter Wouda van Stichting TIJD, die de erfenis van Le Roy beheert.

    Peter Wouda in kaalgesnoeide Le Roy-tuin Heerenveen
    Peter Wouda in de kilometerlange Le Roy-tuin in Heerenveen: bomen en struiken langs de rand zijn rigoureus gesnoeid. Hiermee is het intieme karakter van de wandelpaden verdwenen. (Foto: Persbureau Noordoost)

    Het was de bedoeling dat gemeente Heerenveen, eigenaar van het terrein, tot anderhalve meter van de weg de tuin zou onderhouden. De rest van het onderhoud is aan de vrijwilligers van de Stichting TIJD. De groenvoorziening haalde echter in de eerste week van maart tot in de kern van de tuin bomen en struiken weg.

    De gemeente heeft een vrijwilliger van de stichting weliswaar over de werkzaamheden geïnformeerd, maar is zonder overleg over de manier waarop aan de slag gegaan. Waar voorheen enkel de overhangende takken werden gesnoeid, haalden de medewerkers van de groenvoorziening tot het midden van de tuin bomen en struiken weg. ,,Dat hadden we anders moeten doen”, meldt een woordvoerder, ,,wij hadden dan gezamenlijk kunnen besluiten welke werkzaamheden opgepakt zouden worden.”

    ’Zijn eigen gang gaan’
    De ecokathedraal in het centrum van Heerenveen ligt er nu troosteloos bij. Klimop en hulst liggen over het snoeihout. De beschutting aan de straatkant van de tuin is volledig weg. Nestkastjes van de plaatselijke afdeling van de vogelwacht liggen op de grond, net als een paar jonge fruitbomen. Het snijdt Wouda dwars door het hart.

    ,,Het draait in de Le Roy-tuin om het natuurlijke proces’’, legt Wouda uit, ,,je moet niet te veel willen ingrijpen. De tuin wordt gedurende honderd jaar ontwikkeld dankzij de inzet van de tijd. Natuurlijk gaat veiligheid voor. De snoeiwerkzaamheden zoals ze nu zijn uitgevoerd, hebben echter helemaal niks met veiligheid te maken.”

    Gemeente Heerenveen en het stichtingsbestuur hebben inmiddels met elkaar overlegd. Wethouder Hans Broekhuizen heeft toegegeven dat de gemeente zich niet aan de afspraken heeft gehouden. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft Stichting TIJD aangegeven verder te willen met de Le Roy-tuin. De partijen gaan met elkaar om tafel om afspraken te maken over de wijze waarop ze de tuin in de toekomst willen onderhouden.

    Bestemmingsplan
    Voor Wouda staat één punt bovenaan. Hij wil dat de in 2005 getekende intentieverklaring in het bestemmingsplan wordt opgenomen. De gemeente en de stichting hebben destijds de intentie uitgesproken dat het in gang gezette proces minstens honderd jaar niet wordt verstoord. Voor die periode adopteert de stichting de tuin en eerbiedigt de gemeente het gebied. Toch is de tuin in het huidige beleid aangemerkt als openbaar groen. ,,Al meerdere keren is door de gemeente toegezegd dat dit in het bestemmingsplan wordt opgenomen, maar het is nooit gebeurd. Daar is het nu tijd voor.’’

    Le Roy-tuin Heerenveen-Midden
    De zwarte rouwadvertentie die Peter Wouda daags na de kaalslag op Facebook plaatste.
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties