Johan Jansen: ’Ultieme doel is eigen theesoort’

Johan Jansen, eigenaar van Special Plant Zundert, is na 8 jaar verzamelen, selecteren en veredelen erin geslaagd een winterharde theeplant te ontwikkelen. Zijn ultieme doel is om een eigen theesoort te maken.

Van de 300 soorten thee die er te maken zijn, denkt Jansen via veredeling zo’n 75 onder de knie te hebben. Hij is er echter van overtuigd dat hij in staat is een geheel nieuwe smaak te introduceren. „Mijn ultieme doel is een eigen stempel te drukken op een theesoort, zoals ook overal ter wereld gebeurt in bijvoorbeeld wijnen en bieren”, uit Jansen.

Hoe hij dat gaat realiseren is voor hem op dit moment moeilijk te zeggen. Immers het ontwikkelen en telen van aantrekkelijke tuinplanten is en blijft zijn corebusiness. Hij blijft echter nog wel enige tijd een voortrekkersrol vervullen; de Westerse, Europese kennis van het maken van thee ligt bij hem en zijn partners. Het concept ’Tea by me’ is al een aparte bv, maar voor het door ontwikkelen van dit concept zijn nog wel meer partners nodig.

Hoofd omdraaien

Leidraad voor Special Plant Zundert is visueel prikkelende genetica te produceren, waar de consument zijn hoofd voor omdraait. En waar mogelijk deze genetica af te schermen. „Vooralsnog kunnen we met kwekersrecht goed uit de voeten om planteneigenschappen af te schermen, octrooirecht is nog te kostbaar en te gecompliceerd voor aantrekkelijke tuinplanten. We hebben het immers over een afzetmarkt van miljoenen stuks en niet van miljarden als bij paprika of tomaat”, meldt Jansen.

Uitbreiden thuislocatie

Special Plant Zundert heeft in eigen beheer 2 ha kas en 4 ha containerveld. Verder huurt Jansen nog 0,5 ha kas en heeft hij 1,5 ha aan contractteelt uitstaan. In 2018 zijn er plannen om op de thuislocatie uit te breiden en dan de huurkas en contractteelten vaarwel te zeggen.

Aan overige uitbreidingsideeën ook geen gebrek. Jansen heeft voor elk concept wel partners in het buitenland en zoekt en staat open continu voor nieuwe partners. Dat kan via een franchiseformule of via licentieverkopen. De tijd is rijp voor internationale expansie in de sierteelt.”

Sierteler

Jansen voelt zich sierteler, geen boomkweker of bloemisterijteler: „Voor mij is de consument leidend in de productkeuze die ik maak. Dus bloemisterij- of boomkwekerijkweker is mij om het even. Echter gezien de teeltduur van mijn meeste producten neig je mijn bedrijf een boomkwekerijbedrijf te noemen.”

 

Vrijdag 8 september leest u in de Bloemisterij de zoektocht van Jansen naar de ideaalste Brabantse thee.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties