Japanse kever op Schiphol ’zeer waarschijnlijk niet uit Italië’

De dode Japanse kever die in september voor het eerst in Nederland is gevonden, komt volgens de fytosanitaire dienst van Lombardije zeer waarschijnlijk niet uit Italië.

In de EU komt Popillia japonica vooralsnog alleen in Italië voor, aldus EPPO. In 2014 werd de Japanse kever aangetroffen in het grensgebied tussen Piemonte en Lombardije, langs de rivier Ticino.

Sindsdien voeren de Noord-Italiaanse regio’s strategieën uit tegen uitbreiding van het quarantaine-organisme, verduidelijkt Mariangela Ciampitti van de fytodienst van Lombardije. Die strategieën bestaan uit behandelingen tegen larven in aangetast grasland, en de grootschalige inzet van vallen met lokstoffen. Dit jaar is er een nieuwe strategie aan toegevoegd. „Met vallen die geïmpregneerd zijn met insecten.”

’Italiaanse keverontwikkeling stopt half augustus’

De fytodienst heeft de ontwikkeling van Popillia japonica in beeld. „In Italië beginnen volwassen kevers eind mei uit de grond te komen. Die ontwikkeling bereikt half juli een piek, en stopt half augustus”, legt Ciampitti uit. De NVWA ontdekte een dode kever op 11 september op luchthaven Schiphol. „Gezien de ontwikkeling in Italië is het dus zeer onwaarschijnlijk dat de kever op Schiphol van Italiaanse origine was.”

De ontwikkeling van de kever in Italië, met een piek half juli (giugno is juni; luglio is juli; agosto is augustus). De stippellijnen geven het populatieverloop weer in 2017, in Noord-, Centraal- en Zuid-Lombardije. De doorgetrokken lijnen zijn van 2018. Bron: Fytodienst ERSAF

Popillia japonica (oorsprong Japan) is reeds meer dan een eeuw aanwezig in Noord-Amerika. De biologische cyclus in de VS en Canada begint volgens Ciampitti een paar weken later dan in Italië. Volgens de NVWA was de kever op Schiphol vermoedelijk meegereisd met vracht uit het buitenland; maar welk land is (nog) niet bekend.

Foto: Matteo Maspero/EPPO

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties