Steeds meer telers schakelen over op full-ledbelichting, overgehaald door de hoge gasprijs en subsidie. Maar hoe staat het met de veiligheid van dat rood-blauwe lichtspectrum voor de ogen? Daar is nog maar weinig over bekend. De vraag wordt actueler naarmate er meer ledlicht in de kassen hangt. Stigas gaat het volgend jaar onderzoeken in haar actieplan 2022.
Een van de verschijnselen waarmee mensen te maken krijgen onder rood-blauw ledlicht is ’chromatische aberratie’. Rood en blauw hebben verschillende brekingshoeken in de ooglens. „Dat geeft het effect alsof je dubbel ziet”, zegt Frank Kooi, medewerker visuele ergonomie bij TNO. „Chromatische aberratie is niet schadelijk, maar wel vervelend. Na een paar uur werken onder dit licht ben je tureluurs. Dat los je niet op door een paar procent groen toe te voegen. Er is geen manier om dit te corrigeren, behalve door een rode bril op te zetten, maar dat werkt ook niet prettig.”
De klankbordgroep glastuinbouw van Stigas heeft ledlicht opgenomen in haar actieplan voor 2022. „We willen in kaart brengen of er mogelijk negatieve gevolgen zijn van het werken onder full led, en of er beschermingsmaatregelen moeten worden opgenomen in de Arbocatalogus Glastuinbouw”, zegt Peter Loef, beleidsspecialist arbeid bij Glastuinbouw Nederland. „Daarmee willen we uitsluiten dat de glastuinbouw straks blijft zitten met een goede oplossing voor gewas en energie, maar die schadelijke effecten heeft op de gezondheid van de werknemers.”
Wat zeggen de Arbonormen over kunstlicht op de werkplek? En is de kas eigenlijk wel bedoeld als werkplek? Lees het in Bloemisterij 48 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.