Intratuin heeft een siergrassen top 10 samengesteld. De tuincentrumketen grijpt het najaar aan om consumenten te verleiden om siergras te kopen.
Volgens Intratuin klinkt gras misschien een beetje saai, maar dat is het niet. Siergrassen zijn volgens de tuincentrumketen ideaal voor consumenten die een mooie tuin met weinig onderhoud willen. Voor consumenten heeft de keten een top 10 samengesteld.
De top 10 van van mooiste siergrassen volgens Intratuin:
1. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’)
Dit is veruit een van de meest geliefde siergrassen. De meest bekende is Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ die opvalt door zijn compacte groei en mooie pluimvormige bloei. De aren hangen sierlijk over en wuiven in de wind. Het is een aanwinst voor iedere tuin. Heb je iets minder ruimte? Voor de kleine tuin is er ook de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, die iets lager blijft – zo’n 30 tot 30 centimeter. Lampoetsersgras sterft in de winter af. Het afgestorven blad kun je half maart afknippen op 10 cm hoogte.
Bloeitijd: juli – september
2. Blauw schapengras (Festuca ‘Intense Blue’)
De kleur van het blauw schapengras is geweldig. Zeker de Festuca ‘Intense Blue’ heeft een diepe blauwgrijze kleur. Vooral in moderne tuinen zien we dit siergras veel terug. Hij heeft fijn blad en krijgt vanaf mei blauwgroene bloeiaren. Het is een goede plant om accenten aan te brengen in je tuin. In een tuin met siergrassen mag deze soort ook eigenlijk niet ontbreken.
Bloeitijd: mei-juni
3. Prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’)
Zoals de naam al zegt is dit een prachtig siergras. Anders dan de voorgaande twee soorten kan Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ erg hoog worden – tot wel twee meter – en het is dan ook een opvallende plant. Als hij bloeit krijgt hij prachtige pluimen. Maar het meest spectaculair is toch wel het smalle blad, dat sierlijk wuift in de wind. Dit is een van de minst woekerende siergrassen. Plant hem eens als niet-wintergroene haag of als blikvanger naast het terras of gazon. Een andere soort is Miscanthus sinensis ‘Strictus’, deze staat juist strak rechtop en zal dus niet zo mooi wuiven in de wind.
Bloeitijd: vanaf augustus
4. Leliegras (Liriope muscari ‘Moneymaker’)
Ga je liever voor een siergras met een opvallende bloei? Dan vind je Liriope muscari ‘Moneymaker’ vast mooi. Dit siergras heeft – in tegenstelling tot andere soorten – opvallende violette bloemen. Eigenlijk heeft hij wel wat weg van de bekende blauwe druifjes. Leliegras blijft vrij laag en is daardoor uitermate geschikt als bodembedekker. Hij staat namelijk ook graag in de schaduw en blijft groen in de winter.
Bloeitijd: september – november
5. Zegge (Carex)
Er zijn wel duizenden soorten Carex. Eigenlijk is dit geen gras, maar een zegge. Het is er wel nauw verwant aan en net als bij gras bloeit een zegge met pluimen aan de aren. Twee mooie soorten voor in de tuin zijn Carex comans ‘Bronze Form’ en Carex morrowii ‘Ice Dance’. Carex comans ‘Bronze Form’ heeft een prachtige lichtbruine kleur die een beetje doet denken aan een kopje koffie met melk. ‘Ice Dance’ heeft groen blad en bloeit met geelachtige aren. Beide soorten zijn wintergroen.
Bloeitijd: april-mei
6. Japans bloedgras (Impereta cylindrica ‘Red Baron’)
De prachtige rode kleur maakt dat veel mensen dol zijn op dit siergras. ‘Red Baron’ is de enige soort die bij ons te koop is, maar het is dan ook de echte soort uit Japan. In het begin is het blad nog groen, soms met ene rood puntje, maar later in het seizoen zal het blad prachtig felrood kleuren. Een schitterend gezicht, zowel in potten als in de border.
Bloeitijd: juli-augustus
7. Japanse slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)
Van rood naar zwart! Want siergras is er ook in een – misschien een beetje vreemde – zwarte kleur: de Japanse slangenbaard. De laatste jaren zien we dit plantje steeds vaker terug, zeker in moderne strakke tuinen. Het zorgt voor een mooi contrast met andere beplanting, groen blad komt naast dit zwarte gras namelijk super mooi uit. De plant zelf bloeit zelf met kiene lila bloemen die ook mooi afsteken tegen het blad. Daarna vormen zich bessen die tot in de winter blijven zitten.
Bloeitijd: augustus – september
8. Struisriet (Calamagrostis acutiflora)
Het struisriet doet een beetje denken aan riet. Het is sierlijk en niet opvallend van kleur, de takken zijn groen en de pluimen gelig of iets rozeachtig. Doordat de pluimen sterk vertakt zijn is dit siergras erg decoratief. Elk seizoen kun je er weer van genieten. Zeker in de herfst wanneer de takken goudbruin kleuren, maar ook in de winter heeft de plant een sierwaarde in de tuin. Een van de mooiste soorten is Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ met zijn beige pluimen.
Bloeitijd: juli-september
9. Vedergras (Stipa tenuissima)
De pluimen van dit siergras zijn ontzettend fijn en zien er zacht uit, het lijkt wel dons! De halmen hangen over en vormen zo een soort golven, zeker als je meerdere van deze planten bij elkaar zet. Als de wind er doorheen waait geeft dit een spectaculair effect. De plant heeft groene halmen die naar lichtbruin verkleuren. Zeker als hij gaat bloeien is het de moeite waard, want de zeer fijne witte bloempluimen deinen sfeervol op en neer.
Bloeitijd: juli-augustus
10. Pijpenstrootje (Molinia caerulea)
Dit is een siergras dat echte pollen vormt. Uit de pollen komt heel veel dun groen blad en daarboven ontspringen de stijve fijne bloeiaren. Vroeger werden deze bloeiaren gebruikt om pijpenstelen mee te reinigen, vandaar de naam. Vooral in de nazomer en herfst zal het plantje opvallen in je tuin, want hij steekt vrolijk boven het gevallen blad uit. Tijdens dit seizoen is hij dan ook op zijn mooist.
Bloeitijd: augustus-september