Het geheugen van Heerenveen, zo noemt Peter Wouda de Le Roy-tuin ook wel eens. ’Zo ligt er in de tuin een complete protestantse kerk begraven.’ Wouda is al tientallen jaren bouwmeester van de groenstrook.
Peter Wouda is elke woensdagochtend in de kilometerlange groenstrook aan het bouwen met een aantal vrijwilligers. Van afgedankte bouwmaterialen als stoeptegels en trottoirbanden maken ze bouwsels die binnen tien tot twintig jaar compleet zijn overgenomen door de natuur. „Zo ligt er een complete kerk begraven, maar daar zie je niets meer van.’’
Hoeken en nisjes
Die speciale manier van bouwen waardoor de natuurlijke processen worden versterkt, heeft Wouda geleerd van Louis le Roy zelf, de grondlegger van de tuin. Le Roy bouwde zo dat er allerlei hoeken en nisjes ontstonden waarin planten zich snel kunnen vestigen omdat er bijvoorbeeld water in blijft staan. Als bouwmeester is het de bedoeling dat Wouda zijn kennis weer op een volgende generatie overbrengt.
In maart dit jaar wilde de bouwmeester bijna het bijltje erbij neergooien toen er een kaalslag had plaatsgevonden. Maar nu de intentieverklaring uit 2005 tussen gemeente en Stichting Tijd opnieuw is bekrachtigd, ziet Wouda de toekomst van de tuin weer positief in. „Voor iedereen is duidelijk dat dit meer is dan een gewoon parkje, dat we de Le Roy-tuin moeten koesteren.’’
Peter Wouda is de Groene Gast van Tuin en Landschap 23. Je kunt het complete interview met hem ook hier digitaal lezen (met inlog).