Bestrijding van beukenbladluis en echte meeldauw met hetelucht biedt vooralsnog geen perspectief voor de bos- en haagplantsoenteelt. Dat concluderen PPO en Cultus na het testen van de zogenoemde PCS-techniek in beuk en eik.
PCS staat voor Physical Crop Stimulation. Het gaat om een machine met een brander en een blower erop (foto), waarmee hetelucht met kracht en van bovenaf in het gewas wordt geblazen (bij rijsnelheden van 4-6 km/uur). Het effect wordt versterkt doordat de grond de hetelucht terug in het gewas kaatst.
Onvoldoende werking
Op een bed met beukenzaailingen bleek PCS onvoldoende te werken. Na een reeks van behandelingen met zowel 100°C als 145-150°C werden nog steeds actieve aantastingen van beukenbladluis waargenomen. De hetelucht bereikte de luizen niet direct doordat ze onder de bladeren zitten en beschermd zijn door een waslaag en bladkrulling.
Nadelig effect
Hetelucht van 145-150°C had wel een nadelig effect. Vooral in de binnenste rijen van het bed ontstond hierdoor onherstelbare gewasschade en groeiremming. Daarnaast zijn de toegerekende kosten van PCS ongeveer tweemaal zo hoog als chemische bestrijding van beukenbladluis.
Tegen meeldauw in eikenzaailingen bleek PCS helemaal niet te werken. De techniek leidde hier nauwelijks tot gewasschade en groeiremming.
Wel effectief
De heteluchtbestrijding kan wellicht wel perspectief bieden tegen plagen die gemakkelijker zijn te beheersen, meent de begeleidingscommissie van het onderzoek dat gefinancierd werd door Productschap Tuinbouw en Treeport Zundert.
De techniek werkt namelijk wel tegen Botrytis in de bessenteelt en tegen cicaden in de kruidenteelt, aldus betreffende telers.
Het onderzoeksrapport is binnenkort te downloaden via tuinbouw.nl of op te vragen bij PPO.