Hermen de Graaf is trots op de sierteeltsector. Maar hij betreurt de fusie tussen de bloemenveilingen in Aalsmeer en Honselersdijk. Dat heeft niet de kostenverlaging en afzetgroei gebracht die voorspeld werd. En de teloorgang van de Horti Fair was een grote blunder. Volgens De Graaf gebeurde dat door bestuurlijk onvermogen.
Als zoon van een bloemist in St. Pancras was een opleiding aan de Rijks Hogere Tuinbouw School in Utrecht voor Hermen de Graaf vrij logisch. Hij ontmoette er zijn vrouw Mariska, met wie hij sinds 1996 een communicatie- en managementbureau heeft. Een bureau met een sterke focus op de sierteeltsector. Sinds 1997 schrijf hij marktanalyses en exportartikelen voor het Vakblad van de Bloemisterij, waar hij ook kort in vaste dienst was. Hij is nu 25 jaar direct betrokken bij het 75-jarige Vakblad, dat week 46 een speciale jubileumuitgave uitbrengt.
Hermen, heb je altijd in de sierteelt gewerkt?
„Na mijn militaire dienst, wat ik ook zie als een baan, ging ik in 1982 werken voor de Floriade in Amsterdam. Adjunct secretaris was is daar. Rond ’83/’84 was ik in vaste dienst als vakredacteur snijbloemen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Daarna werkte ik vier jaar bij veiling VBA als bedrijfsjournalist en staffunctionaris. Vervolgens tot 1996 bij het bedrijf Horticom en bij Royal Eveleens. Feitelijk ben ik dus altijd in de sierteelt actief geweest.”
De Horti Fair rond 2013 ging ter ziele. Het geld dat was verdiend met vaktentoonstellingen kwam in een fonds en stichting Stimuflori besteedt dat geld sinds 2014 in de sector. Kan je dat toelichten?
„Met het geld wil Stimuflori onderzoek, innovatie en promotie in de sierteeltsector stimuleren. Het gaat van bloembollenonderzoek tot biologische bestrijding van spinnen en ledbelichting in zomerbloemen. Ik ben vanaf begin 2014 projectmanager bij stichting Stimuflori. We hebben inmiddels 150 aanvragen gehad vanuit de sector. Daarvan zijn er 50 gehonoreerd en 20 projecten lopen nog. We hebben nu zo’n €2,3 miljoen uitgegeven aan projecten die samen een waarde van €17 miljoen vertegenwoordigen. We helpen echt dingen op gang. In principe is rond 2023 het geld op, maar we zijn met enkele partijen al druk bezig aan een vervolg, bijvoorbeeld voor groen onderwijs op basisscholen.
Hermen de Graaf is Vakgenoot in het Vakblad van week 43. Meer over hem lezen kan ook online, via deze link.