Japanse duizendknoop behandelen met heet water is meer een beheersingsmethode dan een bestrijdingsmethode. Tot die conclusie komt Stichting Probos na drie jaar een proef te hebben gedraaid in opdracht van de provincie Gelderland.
De plant gaat vaak wel dood door de behandeling, maar sterft niet helemaal af. „Nazorg blijft nodig,” luidt zodoende één van de conclusies van het rapport dat naar aanleiding van de proef is verschenen.
De veronderstelling was dat heet water in de grond injecteren brandplekken op de wortels van de invasieve exoot zou opleveren. Doordat deze gevoeliger zijn voor schimmels, vreten de schimmels vervolgens alle wortels weg. Zo simpel blijkt het niet te zijn om van de duizendknoop af te komen. Het gemiddeld aantal stengels per m2 neemt weliswaar af, maar is nergens tot nul gekomen.
Heel veel water en dan blijven uittrekken
Meerdere methodes zijn onderzocht. Zij variëren in het aantal keer dat heet water wordt geïnjecteerd, het wel of niet eerst maaien en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Wat uit de proef naar voren is gekomen, is dat één keer heel veel heet water gebruiken en daarna de hergroei uittrekken, het effectiefst is. Maar helemaal kwijtraken van de duizendknoop lukt ook daarmee niet, in ieder geval niet in drie jaar. Het gebruik van heet water noemt het rapport dan ook „meer een beheersingsmethode dan een bestrijdingsmethode.”
Het rapport dat aanleiding van de proef is verschenen, is een tussentijdse rapportage van de eerste drie jaar. Voor het onderzoek is vijf jaar uitgetrokken.
This article highlights the persistent issue of Japanese knotweed and the challenges it poses for gardens and landscapes. It’s interesting to see how heat treatments can be effective but not entirely foolproof. For anyone dealing with water issues while managing such invasive plants, I highly recommend checking out zephyrhills water customer service. They provide excellent support for water-related inquiries, ensuring you have the best resources at hand while tackling landscaping challenges.