Van Schilfgaarde: Harde voorwaarde

De algemene ledenvergadering van 31 mei is een mijlpaal in het bestaan van onze coöperatie Royal FloraHolland. Onze leden stemden met overgrote meerderheid voor het instellen van een ledenraad per 1 januari 2019 en het continueren van consultatiesessies met onze leden. Ik ben daar vanzelfsprekend heel blij mee. Intensief contact met onze leden helpt om betere keuzes te maken en betere besluiten te nemen.

Een van de onderwerpen waar inbreng van onze leden is vereist, is duurzaamheid. Het thema staat met stip op de agenda van de sierteeltsector. Schandalen hebben een merkbaar effect. De markt vraagt om bloemen en planten die met respect voor mens en milieu zijn geteeld. Wettelijke eisen op het gebied van gewasbescherming zijn streng en worden niet alleen door de NVWA gehandhaafd. Ook milieuorganisaties leggen met eigen controles de sector langs de meetlat. Iedere overtreding betekent een smet op het blazoen. Niet alleen van het betreffende bedrijf of de productgroep, maar ook van de hele sector. Dat mag ons niet gebeuren.

Ook stakeholders zitten niet stil. Zo heeft Rabobank recent laten weten dat overtreders niet meer in aanmerking komen voor kredietverlening. Dat is een stevig signaal. Dit heeft ook effecten voor ons. Voor zowel de coöperatie, als de leden. Het kan niet zo zijn dat op een duurzame marktplaats, en dat willen we zijn, bloemen en planten worden verhandeld met niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

En niet alleen omdat dan de wet wordt overtreden, maar ook omdat kopers en consumenten dat niet accepteren.Verantwoorde gewasbescherming is een harde voorwaarde voor het floreren van de sierteeltsector. Met onze kwekers gaan we daarom in gesprek hoe we dit kunnen realiseren. In de melkveehouderij en groenten en fruit zien we goede voorbeelden van monitoringsprogramma’s om middelengebruik in kaart te brengen en zo nodig op te sporen. Met als consequentie dat producten die niet voldoen aan de gestelde eisen, worden geweigerd.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor ‘groene’ teelt. Veredelaars werken aan het kweken van soorten die een hoge resistentie hebben voor plantenziekten of onaantrekkelijk zijn voor ongewenste insecten. We hebben sectorbreed de verantwoordelijkheid om de sierteelt écht duurzaam te maken.

Steven van Schilfgaarde
CEO van Royal FloraHolland

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hugo
Hugo
6 jaren geleden