Handelsvoorman: ’Uitgestelde Brexit geeft onrustig gevoel’

Door de uitgestelde Brexit blijft de handel op het Verenigd Koninkrijk doorlopen volgens dezelfde spelregels. De onzekerheid over de handelsrelatie tussen het VK en de EU blijft wel voortduren. En daarmee ook stress, aldus handelsvoorman Henk Westerhof.

Is het uitstel goed of niet?

„Tsja, het hele proces naar de Brexit toe lijkt wel een never ending story. Door het uitstel is het voorlopig wel zo dat de handel op het VK onder dezelfde spelregels zal verlopen. Zolang het VK bij de EU zit, hoeft het bedrijfsleven bijvoorbeeld geen fytosanitaire inspecties van zendingen aan te vragen: dat is goed nieuws. Maar de onzekerheid over wat er na de Brexit gebeurt, duurt nog wel voort.”

De eerste Brexit-datum 29 maart leverde stress op in de handel?

„Tuurlijk, zeker toen die datum dichterbij kwam. En dat zal waarschijnlijk ook gebeuren bij het uitblijven van een oplossing voor de volgende Brexit-datum 31 oktober. Maar ik merk in de handel nu ook een zekere gelatenheid over de Brexit, ’We zien wel wat er gaat gebeuren’.”

Denkt u nu ook milder over de Brexit, net zoals het Britse bedrijfsleven?

„Nou, de voortdurende onzekerheid geeft toch een onrustig gevoel. Van uitstel komt geen afstel. Zelf denk ik dat de Brexit er toch gaat komen, maar ik verwacht een oplossing die minder hard zal zijn dan destijds werd gevreesd. Niemand wil een harde Brexit, afgezien van een groep hardliners in het Britse parlement.”

Britse importeurs zouden wel laks zijn en zich niet voorbereiden op de uittreding.

„Het beeld dat Britse ondernemers niet goed zijn geïnformeerd, herken ik wel. Het is logisch dat Nederlandse bedrijven zijn voorbereid op de uittreding, want de Britse markt is heel belangrijk voor onze handel en Nederland ligt dichtbij het VK. Maar in de voorbereiding ligt ook een stukje verantwoordelijkheid bij de Britten. Als ze na de Brexit nog willen importeren, moeten ze wel weten wat erbij komt kijken en wat de risico’s zijn.”

Defra informeert de Britten toch?

„Dat doet het Britse ministerie inderdaad, maar informeren is ook een taak van standsorganisaties als de National Farmers Union en de Horticultural Trades Association – die doen dat ook. Namens de Nederlandse sierteelt hebben Anthos en de VGB eerder vragen gesteld aan Defra en die werden toch wel snel beantwoord. Daaruit blijkt ook de Britten toch nauw betrokken zijn, ondanks de onzekerheid.”

Een vraag ging over het Britse quarantaine-idee?

„Ja, en daar is nog steeds geen duidelijkheid over. Los van de hele Brexit zijn er eerder momenten geweest dat het VK de fytosanitaire teugels strakker aantrekt. Maar nu de Brexit is uitgesteld, denk ik dat de Britten zich toch moeten herpakken qua fytosanitaire regels. Gaan ze zich harder opstellen, of komen we toch in rustiger vaarwater wat goed is voor onze handelsrelatie?”

Hoeveel heeft het Brexit-proces de handel gekost?

„Ik kan dat niet aantonen omdat er geen exportcijfers meer zijn, maar het is goed om ons te blijven realiseren dat het VK nog steeds veel van onze boomkwekerijproducten nodig heeft. Het voorbereiden op de Brexit heeft bedrijven misschien wel wat geld gekost, maar voorlopig blijft men geschoond van extra werk en extra inspectiekosten.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties