Handelsbond wil meer systeemaanpak voor export buiten EU

Dat de Britten na de Brexit toch wel vrije handel met de EU willen, lijkt gunstig voor de boomkwekerijexport. Toch wil handelsbond Anthos nu evengoed meer systeemaanpak voor export naar landen buiten de EU.

Tien boomkwekerijen die lid zijn van de handelsbond, zitten nu in een fytosanitair platform dat Anthos heeft opgericht. Doel is om de implementatie van de aankomende EU-Plantgezondheidsverordening met bedrijven af te stemmen.

Bedoeling van het platform is ook om vraagstukken over markttoegang tot landen buiten de EU te bespreken, de zogenoemde derde landen, waartoe het Verenigd Koninkrijk na de Brexit ook behoort.

Bilaterale afspraken maken

Over een paar weken heeft het platform voor het eerst overleg, meldt Henk Westerhof, voorzitter van Anthos. „Gezien het toenemend belang van de export naar derde landen willen we alle fytosanitaire issues, en notificaties vanuit zulke landen over onze export, bespreken en daarop anticiperen met een systeemaanpak.”

Westerhof doelt op bilaterale afspraken met derde landen zoals de handelsbond al wist te maken voor de export van bloembollen, samen met de NVWA, Naktuinbouw en buitenlandse fytosanitaire diensten. Zo bestaat er ook het preshipment-programma voor vaste planten naar de Verenigde Staten en Canada.

„Het tijdstip is nu aangebroken om meer volgens een systeemaanpak te gaan denken”, zegt de handelsvoorman. „Je leeft bij de dag wat nu bijvoorbeeld de Britten doen, kijk maar recent naar de strengere eisen vanwege eikenprocessierups. Vandaag is het zo, morgen kan het weer anders zijn: dat is altijd zo met fytosanitaire issues.”

Brexit: ’Hoe zwaar weegt ons belang?’

Tot afgelopen vrijdag, toen de Britse regering onder druk van de Britse industrie bekend maakte vrije handel met de EU te willen, waren de gevolgen van de Brexit nog steeds gissen. „Niemand weet het”, zo concludeerde Westerhof nog na de Brexit-bijeenkomst bij Royal FloraHolland.

Nederlandse handelskoepels waaronder Anthos voeren wel overleg met de overheid. Die voert op haar beurt overleg met de Britse overheid. „Er wordt veel gesproken en veel gelobbyd, maar hoe zwaar weegt ons belang binnen de EU?”, vraagt Westerhof zich af. „Als afspraken tussen het VK en de EU niet zouden passen, dan moeten we als sector zelf om de tafel gaan zitten en bilaterale afspraken maken op fytosanitair gebied.”

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties