Stapje voor stapje gaat Europa van het slot en trekt de handel aan. Voor veel sierteeltbedrijven is het weer ’business as usual’. Verlenging van het noodfonds is daarom niet meer nodig, vindt LNV-minister Schouten. Maar juicht ze niet te vroeg? Nederlandse banken schetsen een somber scenario voor de nabije toekomst. Zelfs als er geen tweede coronagolf komt, zal de economische dip aanzienlijk zijn. Met de nodige gevolgen voor de sierteelt.
De grootste klap voor de wereldeconomie moet nog komen; daar zijn alle economen het over eens. De ontwikkelde economieën zullen dit jaar met 6% krimpen, aldus de laatste prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde onlangs een daling van het bruto binnenlands product met 6,4%.
Wat gaat er met de export gebeuren
Rabobank voorspelt voor de hele Nederlandse economie een krimp van 5,7%. ABN Amro gaat in haar meest waarschijnlijke scenario uit van een krimp van 5,4%. „In Nederland is de economie overeind gehouden door regelingen van de overheid en banken. De grote vraag is echter wat er met de export gaat gebeuren”, zegt sectoreconoom Nadia Menkveld. „Het zal nog even duren voordat het toerisme in Zuid-Europa weer op gang komt. Die landen, die belangrijk zijn voor onze export van sierteeltproducten, krijgen het moeilijk. Als men daar minder te besteden heeft, zal men minder snel bloemen kopen.”
Lessen leren van de crisis
Uit de coronacrisis kunnen ondernemers diverse lessen leren, menen economen. Flexibiliteit staat voorop, denkt Ton van Adrichem (ING). „Marktgerichte bedrijven die zich makkelijk kunnen aanpassen hebben de toekomst.” Daarnaast zal Samenwerking tussen bedrijven in afzet, in producten, of in marketingvraagstukken een hogere vlucht nemen. „Om flexibel te zijn, moet je een zekere slagkracht hebben.”
Wilt u het hele omslagverhaal lezen van Vakblad voor de Bloemisterij van deze week, bekijk hier de digitale versie. Die is exclusief te lezen voor digitale abonnees.