’Grootschalige bosaanleg kan ook negatief effect hebben’

Aanleg van nieuw bos is de goedkoopste manier om 2°C opwarming van de aarde tegen te gaan, zo hebben Nederlandse onderzoekers berekend. Maar grootschalige aanleg kan ook negatieve gevolgen hebben.

Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving, Universiteit Utrecht en Wageningen Economic Research hebben in een studie gekeken naar het potentieel en de kosten van bebossing, om klimaatverandering tegen te gaan als de aarde 2°C zou opwarmen.

Grootschalige bebossing is volgens hen al tegen lage prijzen rendabel: voor 50 dollar per ton CO2 kan die aanplant in 2050 1,5 gigaton CO2 jaarlijks uit de atmosfeer vastleggen. Cumulatief wordt dan tegen het jaar 2100 410 gigaton CO2 vastgelegd. Ruim 50% van deze opslag is in Latijns-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara.

11 miljoen km2 land nodig voor nieuw bos

Onderzoekers van het Zwitserse Crowther Lab berekenden eerder dat grootschalige bebossing kan zorgen voor 730 gigaton CO2-opslag, dus bijna twee keer zoveel dan uit de Nederlandse studie blijkt. De Zwitserse studie besteedt volgens de Nederlandse onderzoekers echter geen aandacht aan nadelen van grootschalige bebossing.

In de Nederlandse studie is berekend dat wereldwijd 11 miljoen km2 land nodig zou zijn om met nieuw bos onder 2°C opwarming te blijven. Momenteel is 16 miljoen km2 landbouw. Men moet extra maatregelen nemen zoals efficiëntere landbouw of dieetverandering, aldus de onderzoekers, anders kan bebossing leiden tot voedselschaarste en hongersnood.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties