’Groot Groen’

Ik dender met enige regelmaat door Nederland van oost naar west en van zuid naar noord. Onderweg ontdek en zie ik allerlei ontwikkelingen. Zodoende is mij enkele jaren geleden opgevallen dat die hamburgerfirma met zijn grote gele M langs de snelweg de kleur rood in zijn logo vervangen heeft door groen.

Uiteraard zit daar een kostbare weldoordachte marketingstrategie achter. Met mijn eenvoudige boerenverstand komt mijn analyse van dat groen niet verder dan dat het verwijst naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Immers, commercieel Nederland heeft de maatschappelijke imprint bewerkstelligd dat groen staat voor duurzaam, milieuvriendelijk en gezond! Groen is dus een groot woord en een mooi gegeven voor de plantensector; want wij zijn echt van het groen.

Ondanks het voormelde gegeven moet me toch van het hart dat ik vind dat daarop met onvoldoende voortvarendheid vanuit de sector wordt ingespeeld. Uiteraard zijn mij de vele concepten vanuit de plantensector bekend die op duurzaamheid, milieu, natuur en gezondheid inspelen, maar toch blijkt dat vele planten- en boomkwekers daarop achterblijven. Vandaar dat ik recent nog een klant heb aangespoord om zich richting ’Groot Groen’ te begeven en om andere beurzen en bijeenkomsten te bezoeken en zich te richten op de combinaties tussen planten, milieu en duurzaamheid. Betreffende klant beklaagde zich namelijk over het feit dat hij door de NVWA op de vingers was getikt. Hij had in zijn teelten bosplantsoen een spuitmiddel toegepast dat nu verboden is maar vorig jaar nog was toegelaten. ’Wie wil er nu planten kopen waarin ongedierte zit?’, was zijn moedeloze vraag.

Dat provinciale landschapsstichtingen subsidies geven om met inheemse planten kleine landschapselementen in te richten; dat in de slag met invasieve exoten ook Nederlands bosplantsoen ingezet kan worden; dat juist Nederlandse planten met beestjes erin voor de natuur van toegevoegde waarde zijn: die feiten bieden naar mijn mening mooie kansen.

Kwekers zullen een inzet dienen te plegen waardoor de maatschappelijke imprint verandert en het normaal wordt dat er op Nederlandse planten en bomen van nature soms beestjes zitten. Dat plantgoed wordt dan werkelijk ’Groot Groen’. Wellicht helpen daarbij plantlabels met een groene achtergrond met gele lettertjes een beetje…

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties