Grondwaterstand in Zundert duikt weer onder gemiddelde

In regio Zundert blijft het noodzaak om water langer vast te houden en efficiënter te gebruiken, omdat de grondwaterstand daar weer onder het gemiddelde zit. Treeport gaat een innovatief wateropslagsysteem testen.

Begin april was de grondwaterstand in veel gebieden in Nederland weer op orde, maar de stand in het gebied van waterschap Brabantse Delta zit medio mei toch weer onder het gemiddelde. „Het is weer droog op de meeste meetpunten”, zegt René Rijken van Brabantse Delta.

Na begin april is er in het beheersgebied van dit waterschap, waaronder regio Zundert valt, vrijwel geen regen meer gevallen die een daling van de grondwaterstand zou kunnen voorkomen. „Als er komende tijd geen regen valt, gaan we toch weer richting een droge periode.” De laatste tijd heeft het in verschillende gebieden wel geregend, maar niet overal. „In Oost-Brabant viel afgelopen weekend 60-70 mm, maar in West-Brabant nagenoeg niets.”

Volgens Rijken is het dus nog altijd noodzaak om maatregelen te blijven nemen die water langer in het gebied kunnen houden. Daartoe riep Brabantse Delta kwekers ook al begin december op, tijdens een bijeenkomst in Zundert over de waterbeschikbaarheid. In hoeverre kwekers al echt maatregelen hebben genomen, daarover heeft het waterschap geen overzicht. „Het besef is er wel in de sector”, zegt Rijken. „Dezelfde gewassen kweken maar met minder water: dat is mogelijk door bijvoorbeeld gerichter water te geven, en door de bodemkwaliteit op orde te brengen zodat je bodem het water langer vasthoudt.”

 

Afgelopen dinsdag hielden Treeport, Brabantse Delta, gemeente Zundert, ZLTO en Fruitport wederom een bijeenkomst over water. Centraal stond de vraag hoe je een hoger rendement kunt behalen dankzij beter watermanagement. Een antwoord kwam bijvoorbeeld uit de aardbeienteelt op trayvelden, waar meer dan 70% van het gietwater wordt gerecirculeerd. Voorkomen van bijvoorbeeld Phytophthora is dan wel belangrijk, anders kan zo’n ziekte zich snel verspreiden via hergebruik van water.

Treeport gaat nu prioriteiten stellen aan bepaalde thema’s voor een beter watermanagement. Zoals het integreren van precisielandbouwtechnieken. „Binnen Treeport zijn we al het traject van mechanische onkruidbeheersing aan het bewandelen”, zegt manager David Bömer. „De volgende stap gaan we zetten richting water. Qua watermanagement is er nog veel meer mogelijk dan wat er nu gebeurt.”

Ook binnen Wageningen University & Research is er nog te weinig kennis op dat vlak aanwezig, bleek uit een presentatie van onderzoeker Erik Pekkeriet. Bömer zegt dat de urgentie er eerst ook nog niet was, omdat er altijd genoeg water beschikbaar was. „Nu is de urgentie er wel. Er zit nog wel een gat qua kennis, maar er valt dus nog winst te behalen.”

(kadertekst)

Treeport test innovatief wateropslagsysteem

Treeport doet mee aan onderzoek naar een nieuw systeem van ondergrondse wateropslag. Het systeem is ontwikkeld door Deltae Innovation Solutions uit Zundert en bestaat uit een watertank van aluminium staven die je onder bijvoorbeeld erfverharding kunt bouwen. „De staven kun je als een pakket in elkaar klikken, waardoor je een hoge sterkte kunt krijgen”, legt Tijmen Dekkers, die het bedrijf is gestart na zijn studie civiele techniek.

In juni gaat Dekkers zijn innovatie testen in kleine pilots (elk 24 kuub). Die zal bij Boomkwekerij Bömer en TU Delft worden uitgevoerd. „We gaan drie geometrieën testen op hun sterkte, stabiliteit en stijfheid”, aldus Dekkers, „om te bekijken welke geometrie sterk genoeg is voor een zware belasting erop: bijvoorbeeld een vrachtwagen met 20 ton aslast die op het erf remt met de watertank eronder.” Voor de derde geometrie zoekt Dekkers nog een andere testlocatie.

Deze vorm van ondergrondse wateropslag biedt volgens Dekkers diverse voordelen. „Je verliest geen water door verdamping, je hebt geen algengroei door zonlicht en je kunt het systeem onder bestaand erf aanleggen. Of er bovenop nieuwe gewassen kweken.”

Dekkers noemt het systeem Delta X. Het gaat vermoedelijk tussen €120 en €150 per m3 kosten. De verwachte levensduur is 50 jaar.

Donderdag 27 juni is de pilot bij Bömer te bekijken, van 10.00 tot 12.00 uur.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties