Greenpeace: ’Tuincentra blijven hopeloos achter’

Greenpeace vindt dat tuincentra onvoldoende duurzaam zijn. In haar recente rapport schrijft de milieuorganisatie dat Intratuin en Praxis voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid, maar dat de rest van de sector ’hopeloos achter blijft’.

Greenpeace schrijft in haar recente rapport dat Intratuin het voortouw heeft genomen om de tuinmarkt duurzamer te maken en dat Praxis snel volgde. Ranzijn, Hornbach en Groenrijk zouden volgens de milieuorganisatie ook aarzelend wat duurzame stapjes hebben gezet. Verder blijft de sector ’hopeloos achter’. Zij noemt daarbij Welkoop, Overvecht, Gamma en Karwei als ketens die bijen in de steek laten.

Positief over Intratuin en Praxis

Van de ketens die actief het pesticidegebruik onder kwekers willen verminderen springt Intratuin er volgens het rapport positief uit. De reden hiervoor is onder andere dat de keten heeft aangegeven dat in 2020 alle planten die zij verkoopt vrij zijn van de negen pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Ook Praxis heeft dit beloofd.
Hornbach heeft volgens Greenpeace aangegeven dat zij per 1 januari 2016 geen neonicotinoïden accepteert bij de teelt van planten die de keten inkoopt. Hoe Hornbach dit gaat doen is volgens Greenpeace nog vaag. Ranzijn ging volgens Greenpeace niet zo ver als Intratuin en Praxis. De keten vroeg haar kwekers in een brief om minder pesticiden te gebruiken.

Uithaal naar Tuinbranche Nederland

De bovenstaande acties om het gebruik van pesticiden bij kwekers te verminderen vindt Greenpeace niet voldoende. Greenpeace haalt dan ook fel uit naar bracheorganisatie Tuinbranche Nederland. Zij vraagt zich in het rapport af of Tuinbranche Nederland wel wil dat haar leden verduurzamen. „De tuinbranche slaat zichzelf graag openlijk op de borst vanwege haar ’duurzame beleid’ omdat de tuincentrumondernemers weten dat bijvriendelijkheid goed verkoopt. In werkelijkheid zijn de gifplantjes en bijendodende pesticiden nooit uit de schappen verdwenen”.
Misschien dat Tuinbranche Nederland wel wil verduurzamen, maar het tempo ligt volgens Greenpeace te laag. En dit is volgens de milieuorganisatie niet zo gek als je weet dat ’pesticidenfabrikanten als Bayer lid zijn van deze brancheorganisatie’.
Positief noemt Greenpeace het feit dat Tuinbranche Nederland meer aandacht geeft aan alternatieven voor chemische middelen.

Lees hier het hele Greenpeace-rapport.