Grasstrook en houtkant verbeteren waterkwaliteit

Het Belgische instituut ILVO heeft de impact van een houtkant en grasstrook op gewassen en waterkwaliteit onderzocht.

Dat is voor het eerst in de landbouw gebeurd, laat het ILVO weten. Onderzoeker Laura Van Vooren is op het onderwerp gepromoveerd.

Uit haar studie blijkt dat zowel grasstroken als houtkanten sterk bijdragen aan de waterkwaliteit: door afvangen van stikstof en fosfor. Water dat bijvoorbeeld een houtkant verlaat, bevat gemiddeld 69% minder stikstof dan grondwater wat rechtstreeks in oppervlaktewater stroomt, en 67% minder fosfor.

Het waterzuiverend effect is in dieper (en ouder) grondwater minder sterk, maar volgens Van Vooren nog zeker significant: 34% afname van stikstof onder houtkanten, 32% onder grasstroken.

Door grasstroken en houtkanten neemt erosie met ongeveer 90% af. Daarnaast zorgen houtkanten voor een hogere spinnenactiviteit: spinnen zijn een positieve indicator voor natuurlijke plaagbestrijding en biodiversiteit. Op grasstroken is zowel het aantal soorten spinnen als het aantal plaagbestrijders hoger dan op het aangrenzende perceel.

Een grasstrook en/of houtkant langs een perceel leidt wel tot minder gewasopbrengst (in de landbouw dus) vlak naast de strook. Dat verlies moet volgens de onderzoeker worden afgewogen tegen de positieve effecten van een grasstrook en/of houtkant.

Foto: Arno Engels

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mikaela Norman
1 jaar geleden

There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you maderenovaties