Graafwerk was in 2017, net als in voorgaande jaren, de belangrijkste oorzaak van stroom- en gasstoringen in het Westland. Gemiddeld duurde een stroomstoring in de gemeenten Westland en Midden-Delfland 9 minuten, meldt Westland Infra. De regionaal netbeheerder scoort daarmee lager dan het landelijk gemiddelde van 24 minuten. Ook is het een verbetering ten opzichte van 2016, toen er gemiddeld 11 minuten geen elektriciteit in het Westland was.
In het landelijke laagspanningsnet was graafschade vorig jaar in 28% van de gevallen de directe oorzaak van stroom- en gasuitval. Graafschade blijft daarmee, net als in voorgaande jaren, de belangrijkste oorzaak van stroomstoringen.
Een sluimerende storing en veroudering of slijtage zijn andere belangrijke oorzaken. Sluimerende storingen komen vaak door werkzaamheden of graafschades uit het verleden die pas later tot een storing leiden. Alle betrokken partijen hebben structureel aandacht voor het voorkomen van graafschade en proberen zo het aantal storingen door graafschade verder terug te dringen. Zo investeren netbeheerders in sensoren waarmee storingen snel zijn op te sporen, wat bijdraagt aan het sneller verhelpen van de storing.
Aardgas
Wat aardgas betreft, was er in 2017 gemiddeld 60 seconden een onderbreking van de levering in het Westland. Landelijk ging het om 61 seconden. In 2016 zaten Westlanders gemiddeld 42 seconden zonder gas.
Het Nederlandse energienet is volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland één van de meest betrouwbare netten van de wereld. Het werkt 99,995% van de tijd.