Goede handelsstemming op beurs Florall

Tijdens Florall, de Belgische sierteelt- en boomkwekerijbeurs die op 20 augustus in Waregem werd gehouden, zat de stemming er goed in. „Ik heb meer orders geschreven dan in voorgaande jaren”, zegt bijvoorbeeld kweker Marc De Troy. Ook over de beurs zelf waren positieve geluiden op te tekenen.

„Bladhoudende heesters en fruitbomen gaan als een tierelier, zegt De Troy, boomkweker uit Wetteren, onder de rook van Gent. „Mensen willen een eetbare tuin. Bomen die fruit geven, zijn populair.”

Ook bij boomkwekerij Patrick Vos uit het Gentse Serskamp gaan fruitbomen als warme broodjes over de toonbank. Dit zegt de 24-jarige Jonas Vos die vanaf zijn achttiende in het bedrijf van zijn vader zit. Ook op de beurs deed de jonge ondernemer goede zaken. Niet alleen in fruitbomen maar ook in bloeiende producten zoals bijvoorbeeld Buddleja. „De ene bestelling, volgt na de andere”, zegt hij.

Alhoewel de vraag naar bomen en planten voor de aanlegmarkt pas later dit jaar piekt, zijn de voortekenen goed. Vos: „De markt is vanaf vorig jaar goed.” Volgens hem ligt de verklaring deels in de droogte. „Door de droogte van vorig jaar is veel van de productie uitgevallen en ontstond er krapte op de markt. Hierdoor zag je dat mensen op zoek gingen naar alternatieve bomen.” Zo raakte de Carpinus (haagbeuk) op het bedrijf sneller uitverkocht en profiteerden Photinia, Osmanthus en Ilex-soorten. „Deze bomen raken we normaal gezien minder snel kwijt.”

Droogte op kwekerij

Door de droogte van vorig jaar, kende Patrick Vos in 2018 een uitval van 15 procent van bomen. Op sommige percelen van de kweker is bewatering niet vanzelfsprekend en zijn er bomen verdroogd. Dit jaar is het percentage uitval minder (5 procent), maar is er niettemin schade. „We hebben dit jaar veel last gehad van die ene warme week met temperaturen van veertig graden. Hierdoor zijn de bladeren van sommige teelten verschroeid. Bij het rooien slaan we deze bomen dit najaar over en laten we ze staan tot het voorjaar. Dan hebben ze tijd om te herstellen en gaan ze de verkoop in.”

Ook De Troy profiteert van de droogte, terwijl hij volgens eigen zeggen geen uitval kende. „Vorig jaar zagen we in het najaar dat door de droogte veel bomen, die in het voorjaar gepland waren bij de consument, verdroogd waren. Deze zijn vervangen”, verklaart hij de extra afzet. Ook speelt volgens de ondernemer mee dat veel concurrenten gestopt zijn en dat hierdoor het aanbod is afgenomen.

Dit verklaart ook volgens sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen de gunstige wind in de zeilen van de boomkwekers, Het bedrijf uit Wingene is gespecialiseerd in de teelt van de Laurus nobilis oftewel Vlaamse Laurier, een Vlaams streekproduct. „Vroeger waren er honderd telers, maar daar zijn er nog maar een tiental van over”, zegt bedrijfsleidster Ingrid Luyssen.

Het bedrijf behaalde de bronzen plak op de Flora awards met een Lagerstroemia variëteit. „Naast de Laurier kweken we sinds enkele jaren ook Lagerstroemia”, vertelt Luyssen. De winnende Lagerstroemia is recentelijk in productie genomen maar het duurt nog even voordat hij op de markt verschijnt. Luyssen: „Het duurt vier tot vijf jaar voordat hij voor de eerste keer bloeit.”

Positieve geluiden over de beurs

„Het was een goede beurs. Misschien dat het bezoekersaantal iets lager lag dan bij de vorige editie, maar ik heb meer orders geschreven dan in voorgaande jaren”, zegt De Troy. „Er hoeven ook niet veel bezoekers te komen, als de juiste maar komen. Hierin verschilt Florall volgens de boomkweker wel van Plantarium in Nederland. „Florall is een een laagdrempelige beurs, zonder toeters en bellen. Ik heb het idee dat Plantarium toch vooral een relatiebeurs is.”

Inkoper Stef Van Winghe van tuincentrumketen Oh’Green noemt zijn bezoek aan Florall ’zeker en vast’ interessant. „Ik denk dat er iets meer boomkwekers stonden dan voorheen. Alles bij elkaar was de beurs misschien niet groter dan voorheen, de beurs was wel mooier aangekleed.”

Als een verbeterpunt noemde Van Winghe de catering. „De wachttijd voor een broodje was op een bepaald moment een half uur. Dat is natuurlijk niet goed.”

 

 

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties