Goed bezig!!??

    De redactie van het Vakblad stuurt altijd een mail met de boodschap ‘je bent weer aan de beurt’. Mijn vraag is dan steevast: ‘waar gaan we het over hebben?’

    Vaak komt er een reactie van ’kijk maar’. Maar soms worden de nodige hersenspinsels of losse flodders door de redactie gelanceerd. Zoals de kans op een harde brexit, de scenario’s van de Topsector Tuinbouw, de ontwikkeling van de ‘ik’-samenleving, de deglobalisering, duurzaamheid en vrije wereldhandel, nieuwe lidmaatschapsvormen van Royal FloraHolland. Of de internationale ambitie van RFH vanuit historisch perspectief.

    Deze keer spinde de titel ‘Goed Bezig’ uitroeptekens – vraagtekens al door mijn hoofd.

    Onverantwoorde gedrag

    De vraagtekens bij ‘Goed Bezig ??’ slaan niet zozeer op de overheidsaanpak van de crisis, maar op het onbegrijpelijke en onverantwoorde gedrag van sommige landgenoten ten aanzien van adviezen en regels om Covid-19 een halt toe te roepen.

    Het uitroepteken betrof de presentaties van de virtuele internationale conferentie 2020 van AIPH. Drie ervan trokken mijn aandacht en sluiten zeker aan bij de eerdergenoemde redactiespinsels.

    De CEO van RFH, Steven van Schilfgaarde, gaf aan dat alle kaarten voor de toekomst op digitalisering, duurzaamheid en draagvlak worden ingezet. Historisch gezien is dit een transformatie van een lokale fysieke marktplaats naar een wereldwijde internationale platformorganisatie.

    Het is een strategie die vanuit RFH gezien logisch is en zeker kans van slagen heeft, mits deglobalisering en consolidatie geen roet in de bloemen en planten gooien, en er sprake is van excellente uitvoering.

    Spannend

    Wanneer de wereld weer terugvalt in economisch afgeschermde blokken, het vrije handelsverkeer wordt beperkt, de EU afbrokkelt en er steeds minder en grotere partijen in de sierteeltketen ontstaan die hun eigen weg kiezen, dan wordt zo’n strategie spannend.

    Dat de consolidatie in de sector versneld toeneemt, gedreven ook door de interesse vanuit de private equity sector, werd toegelicht door een vertegenwoordiger van M&A specialist Oaklins.

    Tot op heden zijn er naar mijn mening nog maar weinig succesvolle overnames te melden van PE investeerders. Door de gefragmenteerde sector is het behalen van hoge rendementen niet eenvoudig. Bovendien sluit de cultuur van de meestal familiebedrijven niet aan bij die van de financiële wereld.

    Ten slotte een uitstekende presentatie van de CEO van Lemkes. Michiel de Haan sneed het vraagstuk van de shareholder (ik) of stakeholder(wij) oriëntatie aan. Ook ging hij in op de duurzaamheidsontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Hoe daarmee om te gaan als ondernemer of onderneming. Vervolgens onderschreef hij ook de kracht van de cultuur van het familiebedrijf en de verantwoordelijkheid voor de volgende generatie.

    Voor lezers die geïnteresseerd zijn in de gevolgen van eerdere economische en maatschappelijke crisissen verwijs ik graag naar enkele recente boeken. De onzichtbare maat (Kinneging), Kapitalisme en Ideologie (Piketty), De meeste mensen deugen (Bregman), Ontspoord Kapitalisme (de Vries) en Ruw ontwaken uit een neoliberale droom (Van den Brink).

    Herman de Boon,

    Bestuurder en commissaris in de tuinbouw

    Lees hier meer columns van Herman.

     

     

     

     

     

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties