Glastuinbouw wil andere compensatie voor belastingverhoging op aardgas

    De energiebelasting op gas moet de komende twaalf jaar met circa 75% stijgen om Nederland van het aardgas af te krijgen. Dat stellen de partijen die werken aan het Klimaatakkoord. De prijsverhoging zou dan worden teruggesluisd via een lagere belasting op elektriciteit. Voor de glastuinbouw werkt die compensatie echter niet, is de mening van LTO Glaskracht Nederland.
    Een verhoging van de belasting op aardgas zal ook effect hebben op de glastuinbouw, zegt Rob van der Valk, beleidspecialist Energie bij LTO Glaskracht Nederland. In het Europese besluit uit 2014, waarin de verlaagde energiebelasting glastuinbouw wordt geaccepteerd, is namelijk opgenomen dat de belastingtarieven in de glastuinbouw procentueel minstens gelijk worden gehouden met de reguliere tarieven. Dus het percentage waarmee het reguliere tarief omhoog gaat, levert een gelijke procentuele prijsstijging op voor het verlaagde tarief van de glastuinbouw.

    Effectief zou een prijsverhoging voor aardgas voor huishoudens met €0,20 per m3 leiden tot een prijsstijging voor de glastuinbouw van 3,3 cent per m3 in de eerste schijf tot 170.000 m3. Het tarief zou dan uitkomen op circa 7,4 cent per m3, tegen 4,1 cent nu.

    De verhoging op de gasbelasting voor consumenten wordt volledig gecompenseerd met een verlaging van de elektriciteitsbelasting. Daardoor gaan huishoudens er niet op achteruit. Dat is een hard uitgangspunt voor deze belastingverhoging.

    „In de glastuinbouw gaat dat echter niet op”, stelt Van der Valk. „De verhoging van de gasbelasting kan niet gecompenseerd worden via elektriciteit, omdat de meeste bedrijven geen noemenswaardig elektriciteitsverbruik hebben ten opzichte van het gasverbruik. Onze stelling is dan ook dat de verhoogde gasbelasting volledig teruggesluisd moet worden naar de sector, op een andere wijze dan via de verlaagde belasting op het elektriciteitstarief. Dit zullen we aangeven aan de Klimaattafel en in het politieke debat.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties