In Duitsland is onderzoek gedaan naar het gebruik van glyfosaat voor het doodspuiten van groenbemesters. Daaruit blijkt dat er hoge concentraties actieve stof worden gemeten in de gewasresten na toepassing.
Vooral op lichtere gronden en na langere droge periode blijven de concentraties in de gewasresten hoog, waardoor de glyfosaat blijft nawerken op het vervolggewas. Het remt dan de kieming, maar ook de groei.
Discussie over nawerking
In het praktijknetwerk Niet Kerende Grondbewerking werd afgelopen winter ook uitvoerig over het gebruik van glyfosaat gediscussieerd. Op het demoveld van het praktijknetwerk kwam de ervaring dit voorjaar overeen met ervaring in het Duitse onderzoek. Waar de doodgespoten gewasresten, in dit geval gerst, nog aan de oppervlakte lagen, wilden de groenbemesters nauwelijks kiemen en groeien.
Besloten is om de nawerking van glyfosaat dit seizoen op het demoveld met groenbemesters te laten liggen om te kijken wat de effecten zijn. In augustus zal DLV Plant, die het praktijknetwerk coördineert, een veldbezoek organiseren waar de groenbemesters te zien zijn.