Gemeenten moeten mogelijk fors gaan bezuinigen. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma.
De VNG heeft laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het rijksbeleid van decentralisatie. Dat betekent dat lagere overheden als gemeenten meer taken op zich moeten gaan nemen. Jorritsma concludeert dat gemeenten daarentegen beperkt mogelijkheden hebben om de inkomsten op te schroeven. Tekorten dreigen daarom. En die kunnen in feite alleen worden opgevangen door flink in de uitgaven te schrappen.
Onderzoek wijst uit dat het totale tekort van gemeenten in 2017 oploopt tot zo’n €6 miljard. De onderzoekers verwachten dat gemeenten als reactie daarop gaan snijden in investeringen en voorzieningen. Ook is gekeken welke bezuinigingen door burgers worden geaccepteerd. Daaruit blijkt dat er begrip is voor het snijden in voorzieningen als ‘onderhoud speelplaatsen’ en ‘straatverlichting’, maar niet op sociale voorzieningen.
De VNG bepleit dat de mogelijkheden belasting te heffen beter worden verdeeld tussen overheden. Nu krijgen gemeenten nog vooral geld van het Rijk; volgens de VNG kunnen meer inkomsten uit belastingen rechtstreeks naar gemeenten vloeien.