Gaskraan gaat verder dicht, maar wat betekent dat voor de gasprijs?

    UPDATE, 16:22 uur – Na de aardbeving van 3,4 op de Schaal van Richter afgelopen maandag in de provincie Groningen, liet minister Eric Wiebes van Economische zaken en Klimaat (EZK) tijdens een bezoek aan het getroffen gebied weten „de gaswinning maximaal te willen verminderen”. En daarmee bedoelt hij dat de gaskraan verder dicht moet dan de 10% verlaging van 21,6 miljard naar 20 miljard m3 ten opzichte van 2016/2017 die in het regeerakkoord is afgesproken. Maar wat betekent dat voor de gasprijs? Gaat die daardoor stijgen omdat Nederland meer gas zal moeten importeren? Of niet?

    Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt dat de jaarlijkse gasproductie substantieel naar beneden moet. In een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kwam het bedrijf gisteren met een aantal maatregelen, zonder daarbij aan te geven hoe ver de gaswinning naar omlaag moet. De toezichthouder reageerde vanmiddag op de brief van de NAM. In een verklaring laat SodM weten de voorgestelde maatregelen van de NAM een stap in de goede richting te vinden, maar niet concreet genoeg.

    Foto: Shutterstock

    Omdat Groningen zich op dit moment in het hoogste alarmeringsniveau bevindt (code rood), is vanuit het oogpunt van veiligheid volgens het SodM naar verwachting een flinke productievermindering noodzakelijk. SodM gaat de komende twee weken bepalen met hoeveel, waar en hoe de gasproductie moet worden verminderd. Vervolgens zal de toezichthouder hierover een advies uitbrengen aan minister Wiebes. Hij beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie moet gebeuren.

    Halvering aardgasproductie
    Energiedeskundige Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland houdt er rekening mee dat de jaarlijks aardgasproductie uit het Groningenveld mogelijk gaat halveren, van de in het regeerakkoord afgesproken 20 miljard m3 naar 10 miljard m3. „Je moet echter niet vergeten dat de productie in het verleden ook al fors is teruggeschroefd. Zo bedroeg de productie in 2013 nog ruim 50 miljard m3, wat ten opzichte van nu ook een ruime halvering is. De gasmarkt heeft dat echter prima weten op te vangen. Terugkijkend op de afgelopen jaren is er slechts een zeer beperkt effect geweest op de gasprijs.” Van der Valk verwacht daarom dat de markt een nieuwe halvering van de winning uit het Groningenveld opnieuw zal kunnen opvangen.

    Kortstondig marktsentiment
    Ook energieanalist Sjors de Bruijn van Nife Energieadvies benadrukt dat een mogelijke halvering van de Groningse gaswinning nauwelijks effect zal hebben op de gasmarkt. „Het meeste gas dat tuinders in Nederland verstoken, komt uit Rusland en Noorwegen. Na de mededeling van Wiebes van afgelopen maandag zag je de gasprijs voor het komend jaar weliswaar een half centje stijgen, maar dat is puur kortstondig marktsentiment en zal de komende dagen wel gecorrigeerd worden.”
    De enige die volgens De Bruijn financieel nadeel van het verder dichtkraaien van de gaskraan zal hebben, is de overheid. „Telers blijven gewoon de handelsprijs betalen, maar de overheid gaat inkomsten mislopen.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties