Franse kurk op Hollandse pot

De wijn is nog te ruiken. Kurkdroog husselt de kweker het met wat andere natuurlijke middeltjes, effe nat maken, tijdje wachten. En dan op de pot.

Collega’s hadden hem nog verteld: ’Joh, daar moet je mee naar buiten treden, maak het bekend!’ Nou nee, dat hoeft niet zo voor deze kweker. Hij wil gewoon fijn voor zichzelf wat dingetjes uitproberen, kijken hoe het werkt op zijn bedrijf. En toch wel delen met anderen.

’Kom nou eens mee’, zegt hij als we buiten even hebben rondgewandeld over zijn pottenveld. Binnen naast zijn potmachine ligt een grote zak. Gevuld met allemaal stukjes kurk. Die blijkt hij uit Frankrijk te importeren.

Groot wijnland, hè, en die Fransen jagen er veel flessen wijn doorheen. Glas in de glasbak. Ook al die kurken worden ingezameld en gerecycled. Die gingen eerst de bouw in als isolatiemateriaal. Nu schijnt dat minder te zijn geworden, waarop de Fransen andere toepassingen zoeken voor hun miljoenen stukjes kurk.

Hier op de kwekerij wordt de kurk gebruikt tegen vuil op de pot. Hoe dan, je strooit potten toch niet af met die stukjes? Die vallen er zo vanaf. Nee, de kweker mengt het dus. Hij grijpt een handjevol uit de zak, strooit het op de betonvloer, pakt ergens anders een handje houtvezel. En dan nog wat aardappelzetmeel erbij, husselen, klaar.

Bijna klaar. Want het is nog steeds droog. Kurkdroog, haha, lachen we (o daar komt dat woord vandaan). Nu tovert de kweker het bindmiddel tevoorschijn. Hup, slang aanzetten, beetje water op het mengsel, een paar minuutjes wachten, ping! Het spul plakt en klontert helemaal aan elkaar.

Zo komt het op de pot te liggen. Een afdeklaagje dus. Uh, waarom geen bark in het mengsel? ’Nee, want bark is al vochtig van zichzelf, dan blijft de lijm geactiveerd, en dan krijg je juist meer mos op de pot.’ Hij heeft het allemaal al uitgevogeld.

Dat materiaal van Quercus suber werkt super tegen onkruid. Nou ja, bijna super, want handmatig wieden blijft toch nog wel nodig. ’Vanuit het Bentwoud waait het erin.’

Maar de kweker is blij met zijn stukjes kurk. We kijken nogmaals in de zak. ’Zie je dat rode stukje? Dat is de wijn.’ Oude wijn in een nieuwe zak, kurkdroog. Wat een innovatie!

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties