’Footprint analyses komen helaas altijd bij plastic uit’

    Plastic afval is dagelijks in het nieuws. Ook de sierteeltsector stuurt nogal wat plastic verpakkingen de wereld in, waaronder jaarlijks 22 miljoen kilo aan Normpack trays. Uit analyses van milieufootprints blijkt dat de alternatieven nog veel slechter zouden zijn voor het milieu. „Dat klopt niet”, zegt Harmen Spek, woordvoerder van de Plastic Soup Foundation, in een interview in Bloemisterij 45. Hij is inleidende spreker op het symposium Ondernemen in de Tuinbouw met als thema ’Vers verpakt’, dat Groenten & Fruit en Bloemisterij samen organiseren op 21 november 2019.

    In berekeningen van milieu-footprints komt plastic er toch altijd goed uit?
    „Dat klopt. Alle consultancy-clubs die footprints berekenen, doen dat met een ’Levens Cyclus Analyse’ ofwel LCA. Dit model is sinds 1960 wereldwijd geaccepteerd als belangrijkste analysetool. Er wordt onderzocht hoe de productie kan plaatsvinden met zo min mogelijk schade voor het milieu, waarbij wordt gekeken naar materiaalkeuze, energie- en waterverbruik, CO2-uitstoot en andere factoren. Het kwalijke is dat plastic vaak als winnaar uit de bus komt; in de productiefase kost het namelijk heel weinig materiaal en energie. De nadelen van plastic zitten in de afvalfase, wat zeer beperkt als criterium in deze analyses wordt meegenomen. Er wordt nauwelijks rekening mee gehouden dat plastic in veel landen in het milieu verdwijnt. Footprint analyses drijven iedereen in de armen van plastic.”

    Maar het probleem van plastic afval speelt toch vooral in Azië?
    „Het is heel makkelijk om te zeggen dat ze er in Azië een zooitje van maken, maar in Nederland hebben we behoorlijk boter op ons hoofd. Jarenlang hebben we ons afval naar Azië getransporteerd onder het mom van recycling. Nu China zijn grenzen heeft gesloten begint het zich hier op te hopen. Het probleem wordt onbeheersbaar, ook in Europa. Vorig jaar is wereldwijd 380 miljoen ton plastic geproduceerd en de verwachting is dat dit in 2050 zeker driemaal zo veel zal zijn. Daarvan komt jaarlijks zo’n 3% in zee terecht. Volgens de voorspellingen zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zijn. Je komt er gewoon niet meer vanaf.”

    Lees het hele interview vrijdag in Bloemisterij 45, of direct in het digitale magazine*.

    Opgeven voor het symposium ’Vers verpakt’ kan hier.

    *Exclusief voor abonnees

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties