‘Floriade biedt kansen aan kwekers’

    De Floriade in 2022 in Almere gaat kwekers meer kansen bieden om hun producten te tonen dan voorheen. Die boodschap stond centraal bij de presentatie van de plannen donderdag 2 maart in een theater in Almere.

    De Floriade-organisatie doet een dringend beroep aan kwekers om mee te doen aan de tentoonstelling. Dat kan vanaf nu en begint met het meedenken en leveren van kennis over planten. Die kennis is nodig voor de opzet van het alfabetisch Arboretum, een centraal onderdeel van de Floriade in 2022. ‘We moeten het samen doen’, luidde de oproep, ook uitgesproken door de burgemeester van Almere Frank Weerwind.

    Maar de Floriade, die de handen ineen slaat met de Stichting Groene Stad (VHG, Anthos en LTO Bomen en Vaste planten), begrijpt ook dat de tentoonstelling een bijdrage kan leveren aan het commercieel succes van producten van kwekers, en wil daar meer dan voorheen op inspelen.

    Volgens LTO-voorman Henk Raaijmakers biedt de Floriade deze keer voor alle kwekers kansen. Iedereen kan op zijn eigen niveau aanhaken, groot of klein. Zijn collega-bestuurder Jan van Leeuwen benadrukte dat ‘het uiteindelijk wel tot handel moet leiden’, een uitgangspunt dat door de Floriade-organisatie wordt onderschreven. Verschillende kwekers reageerden positief op de plannen in Almere. Vaste plantenkweker Bert Griffioen bijvoorbeeld, zei enthousiast te zijn en graag een bijdrage te willen leveren. ‘We moeten deze kans grijpen. En hoe we de koek dan gaan verdelen? Laten we eerst maar eens een hele grote koek maken, dan zien we daarna wel wie welk deel krijgt’.

    Alfabetisch
    Landschapsarchitect Niek Roozen gaf uitleg bij de plannen. In het Arboretum worden op alfabetische volgorde alle in Nederland geteelde bomen, heesters en vaste planten getoond. Verdeeld over kavels en met elkaar gecombineerd, aangevuld met bolgewassen en eenjarigen. Roozen is ervan overtuigd dat dit mooie resultaten oplevert.

    Er wordt bij de selectie wel gelet op de duurzaamheid; planten die minder winterhard zijn of het niet goed zullen doen op de bodem van de polder, worden niet opgenomen in deze presentatie maar elders getoond. Dat heeft te maken met het feit dat de Floriade na de tentoonstelling een woonwijk wordt waarbij het aangeplante groen zijn functie moet kunnen behouden.

    Ook wordt bij de selectie van gewassen die in het Aboretum worden getoond, gelet op de functie van het gewas in het licht van de Groene Stad filosofie, zo legde Niek Roozen uit. Bijvoorbeeld of een boom fijnstof afvangt.

    Aan kwekers wordt gevraagd voor het Arboretum kennis én planten te leveren. Niek Roozen opperde de cultuurgroepen in de boomkwekerij daarbij in te schakelen. De kennis wordt uiteindelijk ook vastgelegd in een lijvig boek dat alle planten beschrijft. Het boek kan dan dienst doen als catalogus voor de inrichting van een groene leefomgeving.

    Meer hierover leest u in De Boomkwekerij 6 van vrijdag 17 maart