Op aangeven van boomkwekerij Fleuren ontwikkelen studenten van Fontys Hogescholen een lowbudget-weerstation waaraan bodemvochtsensoren zijn te koppelen.
Doel van het systeem is om preciezer te kunnen beregenen dan nu, aldus Yannick Smedts van boomkwekerij Fleuren. „Als het volgens Buienradar gaat regenen, weet je daarna niet hoeveel en waar precies het heeft geregend.”
Er zijn reeds bodemvochtsensoren op de markt, maar die zijn volgens Smedts te duur voor kwekers. „Wij willen een robuust maar goedkoop systeem van bodemvochtsensoren en regenmeters. Ook willen we dat de data eigendom van de gebruikers zijn.”
Bij Fleuren had eerder, samen met Luc Verkoelen van het lokale Weerstation Kessel, een lowbudget-station gebouwd. Hiermee zijn al veel data van neerslag verzameld. Het geeft deze elke vijf minuten.
In het GreenTechLab van Fontys wordt dat basissysteem nu doorontwikkeld door techniekstudenten. Het zal bodemvocht op vijf verschillende diepten, tot 50 cm diep, gaan meten.
Smedts verwacht dat het prototype voor de praktijk binnen een jaar klaar is. Ook andere kwekers kunnen het dan aanschaffen. Het zal naar schatting €750 tot €1.000 kosten.