Feiten moeten leidend zijn, ook bij aanschaf van led

    Weet je al iets meer over de output van je ledlampen?, vroeg ik deze week een teler die in deze lichtbron investeerde. Hij ging het navragen. Een brochure, rapport of ander tastbaar materiaal had de teler niet, toen het tijdens een eerdere ontmoeting ging over wat zijn leds feitelijk aan lichtspectrum en micromolen produceren.

    De teler vertrouwde op zijn leverancier en zijn adviseur. De lampen gaan het lichtrecept leveren dat in onderzoek als beste naar voren kwam voor het gewas van de teler. Daar vertrouwde hij op. „En ze komen nog een keer om alles na te meten.”

    Wonderlijk dat sommige telers tientallen euro’s per vierkante meter aan led investeren, zonder dat ze exact weten wat ze geleverd krijgen. Niet alleen omdat je dan ook niet weet wat je van die lichtbron aan groeiresultaten kan verwachten. Metingen wijzen uit dat de efficiëncy van led lang niet altijd veel beter is dan de bekende SON-T lampen.

    De veelgenoemde dertig tot veertig procent energiebesparing is niet standaard als je de bekende oranjegele groeilamp vervangt door een ledlamp. Afhankelijk van de kleur en kwaliteit van de leds in die lamp kan de energiebesparing zelfs nul zijn.
    In de special van deze week staat dat led wel degelijk iets toe kan voegen, zeker als stuurlicht en in gewassen en teeltruimtes waar de warmte van SON-T niet gewenst is.

    Of ledlampen wel of niet rendabel zijn, dat blijft een complexe rekensom. Ze zijn inmiddels in aanschaf een factor drie tot vijf duurder dan SON-T. En dat bij een grote variatie in aanbod en kwaliteit van deze relatief nieuwe lichtbron. Een aanbod dat nog steeds groeit. Het aantal feiten groeit minder snel, ervoer ik.

    Deze ‘Kijk op de week’ stond in editie 48 van het Vakblad voor de Bloemisterij, die is verschenen op 1-12-2017

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties