Er gaan op sociale media de wildste verhalen rond over hoe slecht en onveilig het Nederlands coronabeleid is. 95% van deze berichten is klinkklare onzin zei Peter Baltus, projectleider Projecten LTO Noord, tijdens een webinar van Werkgeverslijn land- en tuinbouw op 25 maart. Het is goed als werkgever hiervan op de hoogte te zijn en daarover in gesprek te gaan met vooral Poolse arbeidsmigranten. „Arbeidsmigranten die door nepnieuws vertrekken, heb je niet snel terug.”
Een van de voorbeelden van nepnieuws die Baltus noemde, is dat binnen 48 uur de Poolse grens volledig sluit. Hij benadrukte verder dat Oost-Europeanen vanwege hun cultuur erg gevoelig zijn voor dit soort berichten. Berichten die het gevoel van ’de boze buitenwereld’ alleen maar aanwakkeren.
Geen Greenlane werknemers
Voor goederen onder meer voedingsgewassen is binnen de EU een zogenoemde Greenlane zodat vervoer ervan geen strobreed in de weg wordt gelegd. Dit geldt niet voor vrij verkeer van werknemers. Een lobby hiervoor is op gang gekomen, maar Baltus heeft grote twijfels of die gerealiseerd wordt. Mede omdat elk afzonderlijk EU-land zijn eigen grensbeleid kan stellen en ook stelt.
Komst van Polen over de weg is op 25 maart nog vrij goed mogelijk maar kan zo veranderen, waarschuwt Baltus tijdens het webinar. Ze moeten wel over de juiste papieren beschikken en kunnen aantonen dat ze in Nederland werk hebben. Anders stopt het bij de grens; Duitsland heeft namelijk per direct een tijdelijk inreisverbod voor Oost-Europeanen afgekondigd. Tot 25 maart 17:00 uur konden zij de grens passeren.
Roemenen en Bulgaren kunnen over de weg nagenoeg Nederland niet meer bereiken. Per vliegtuig biedt ook weinig soelaas gezien ticketprijzen en afstandsregels. Er zijn nog wel relatief veel Roemenen in Nederland. Veel van hen zijn uit Italië gekomen toen daar corona eerder dan in Nederland voor problemen zorgde.
Polen die terug willen keren moeten twee weken thuis in quarantaine. Effe op een neer met Pasen zit er dus niet in.
Platforms zijn succesvol
Het werk op bloemisterijbedrijven is fors minder, maar toch is zowel vast als uitzendpersoneel nog aan het werk. Voor beide groepen is werktijdverkorting aan te vragen, maar moet wel de formele werkgever gedaan worden. In geval van inleenarbeid dus het uitzendbureau. Details over de regeling zijn nog steeds niet bekend, wat veel vragen oproept bij ondernemers merken ze bij de werkgeverslijn.
De twee online platforms die gestart zijn om vraag en aanbod naar personeel te matchen, www.helponsoogsten.nl en www.werkenindelandentuinbouw.nl, voorzien in een grote behoefte.
Goed om te weten is dat als een sierteler tijdelijk boventallig personeel uitleent aan een groenteteler, werknemers in dienst blijven bij de sierteler. Het is essentieel goede afspraken te maken over onder meer tarief, duur en wat te doen bij een ongeval of ziekte. Inmiddels heeft de werkgeverslijn een modelovereenkomst ’collegiale in en uitleen’ opgesteld. Baltus heeft ook hier weer een tip: vul de overeenkomst ook met betreffende werknemer in.